Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τεχνολογία - Επιστήμη

Google: Χρήση εναλλακτικού browser στο Android για την αποφυγή νέων προστίμων

1

Μετά το βαρύτατο πρόστιμο ύψους πέντε δισ. δολαρίων που της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μονοπωλιακές πρακτικές, η Google φαίνεται ότι επιχειρεί να αλλάξει τις πρακτικές του παρελθόντος. 

 

Μία πρώτη κίνηση για την αποφυγή νέων προστίμων είναι η παροχή της δυνατότητας στους Ευρωπαίους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Android να μπορούν να εγκαθιστούν και να χρησιμοποιούν browser της επιλογής τους. Δηλαδή η χρήση του προγράμματος περιήγησης Chrome δεν θα είναι πλέον μονόδρομος. Η Google θα ρωτά τους χρήστες κινητών με λειτουργικό Android, νέους και παλιούς, να δηλώσουν την προτίμησή τους σε ότι αφορά τόσο το πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο όσο και την μηχανή αναζήτησης της επιλογής τους. 

 

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι χρήστες του Android μπορούν να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε εφαρμογή επιθυμούν, ωστόσο φαίνεται ότι η «ερώτηση επιλογής» θα εφαρμοσθεί σαν ένα είδος δήλωσης προς την Ε.Ε ότι η εταιρεία δεσμεύεται να λειτουργεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Επιπρόσθετα, η εταιρεία δημιούργησε ξεχωριστές δηλώσεις αδειοδότησης για τις εφαρμογές Google Play, Chrome και Search. Με τον τρόπο αυτό οι κατασκευαστές θα είναι σε θέση να εγκαθιστούν την αντίστοιχη εφαρμογή της επιλογής τους, εναλλακτικά από τις προτάσεις της Google.  

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η Google τιμωρήθηκε με υψηλότατο πρόστιμο το καλοκαίρι του 2018, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στράφηκε εναντίον της το 2016 θεωρώντας ότι υποχρεώνει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τις δικές της εφαρμογές. Η Επιτροπή θεώρησε ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν επιτρέπει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί καταστάσεις μονοπωλίου υπέρ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, όπως είναι η Google. 

 

«Στα τηλέφωνα Android, μπορείτε πάντα να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης ή πρόγραμμα περιήγησης που θέλετε, ανεξάρτητα από το τι υπήρχε προ-εγκατεστημένο στο τηλέφωνο όταν το αγοράσατε» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του αντιπροέδρου της Google, Kent Walker, υπεύθυνου για τις διεθνείς σχέσεις της εταιρείας. «Τώρα θα κάνουμε επίσης περισσότερα για να βεβαιωθούμε ότι οι ιδιοκτήτες κινητών τηλεφώνων Android γνωρίζουν την ευρεία επιλογή προγραμμάτων περιήγησης και μηχανών αναζήτησης που είναι διαθέσιμες για λήψη στα τηλέφωνά τους. Αυτό θα απαιτήσει από τους χρήστες των υφιστάμενων και νέων συσκευών Android στην Ευρώπη να δηλώσουν ποιες εφαρμογές περιήγησης και αναζήτησης θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν» συμπλήρωσε.

Ναυτεμπορική digital network

f t g m

Τα τελευταία νέα