Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Χρονολογικη Σειρα

Πολικές θερμοκρασίες στη χώρα - Σε ποιές περιοχές θα κάνουν «λευκή» Πρωτοχρονιά

Με τσουχτερό κρύο,

βροχές και χιόνια ακόμη και στην Αττική πρόκειται να υποδεχτούμε το 2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων που κάνουν λόγο για ραγδαία επιδείνωση του καιρού, αρχής γενομένης την Τετάρτη.

Πολικές θερμοκρασίες στη χώρα - Σε ποιές περιοχές θα κάνουν «λευκή» Πρωτοχρονιά

Σήμερα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη και τη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Ανατολικής Στερεάς. Τα φαινόμενα σταδιακά έως το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Ενδεικτικά θα έχουμε χιονόπτωση στην Τρίπολη, στην Κοζάνη, στα Τέμπη, στο Δομοκό και στη Λάρισα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά πολύ θυελλώδεις, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί από -6 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 1 έως 3 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 6 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 2 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 2 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Αττική με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις να σημειώνονται στα ανατολικά και βόρεια και χιονόνερο ή χιόνι στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 00 έως 5 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια του νομολυ η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για σήμερα

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: στη Θράκη λίγες νεφώσεις, στα υπόλοιπα νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές-ημιορεινες άλλα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας. Απο το απόγευμα σταδιακή βελτίωση.

άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

θερμοκρασία: από -04 έως 04 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινα ηπειρωτικά κυρίως της Πελοποννήσου, σταδιακή βελτίωση.

άνεμοι: ανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

θερμοκρασία: από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στην Ηπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά ημιορεινά άλλα και σε πεδινές περιοχές, μεγαλύτερη ένταση των φαινόμενων αναμένεται στη Θεσσαλία , την Εύβοια και στα ορεινά-ημιορεινα της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς.

άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ και βαθμιαία εξασθένηση

θερμοκρασία: από -02 έως 6 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: νεφώσεις με ασθενείς βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και από το απόγευμα και σε ημιορεινές-πεδινες περιοχές των Κυκλάδων.

άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.

θερμοκρασία: από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με ασθενείς παροδικός χιονοπτώσεις.

άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στα δωδεκανησιακά 8 μποφόρ

θερμοκρασία: από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

καιρός: νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και βόρεια και χιονόνερο η χιόνι στα υπόλοιπα.

άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 00 έως 05 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά και τα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

καιρός: αρχικά νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.

άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

θερμοκρασία: από -02 έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Την Πρωτοχρονιά το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το αισθητό κρύο καθώς σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, δηλαδή αρνητικές θερμοκρασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα περιοριστούν στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα όπου σταδιακά θα σταματήσουν. Από το μεσημέρι θα βρέξει στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση και στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι με σταδιακή ενίσχυση σε ισχυρούς.

 

Το Σάββατο 2/1 αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς και χιόνι στα ημιορεινά και ορεινά, χιονοπτώσεις στη Θράκη και κατά τόπους στη Μακεδονία και βροχές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Στη υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει συννεφιά. 

 

Την Κυριακή 3/1 τα φαινόμενα θα ενταθούν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας θα περιοριστούν στα ορεινά. Στη Μακεδονία όμως και τη Θράκη αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Πού χιόνισε και πού θα χιονίσει

Ηδη από χθες χιόνισε στην Χαλκιδική, μέσα στην πόλη των Σερρών, στα ορεινά της Καβάλας, της Πιερίας, της Πέλλας αλλά και το Πήλιο, ενώ από σήμερα αναμένεται να χιονίσει σε Εύβοια,  Πελοπόννησο, νησιά του Αιγαίου, Σποράδες Κυκλάδες και ορεινά της Κρήτης.

Από χθες στα λευκά έχουν ντυθεί ήδη τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο ύψος του Μεθοριακού Σταθμού της Νυμφαίας στην Κομοτηνή, ενώ χιονόπτωση σημειώθηκε χθες το πρωί και στην Καβάλα και τη Δράμα. Χιόνι, όμως, έπεσε και στη Θεσσαλονίκη.

Οπως ανέφερε το thestival.gr ψιλό χιόνι έπεφτε σε Ασβεστοχώρι, Πανόραμα και σε περιοχές του Δήμου Λαγκαδά. Ακόμη, στην ορεινή Χαλκιδική τα χωριά έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ τα μηχανήματα της περιφέρειας βρίσκονται στα σημεία που χρειάζεται και αποχιονίζουν.

Ο διευθυντής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, δήλωνε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι χιονίζει στα ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα) των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας.

Επισης, ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.300 - 1.400 μέτρων. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομο Ασλανίδη, προβλήματα δεν αναμένεται να υπάρξουν τόσο από τα χιόνια, όσο από την πτώση της θερμοκρασίας, επειδή μέχρι την Πρωτοχρονιά προβλέπεται για περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ολικός παγετός.

Σε ετοιμότητα είναι οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Παπαλεξίου δεν σημειώνονται χιονοπτώσεις.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Στερεά Ελλάδα ξεκίνησαν με αραιή χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού αλλά και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας. Από χθες τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν αρχίσει και ρίχνουν αλάτι προληπτικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο χωρίς να έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα ενώ σε ό,τι αφορά την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε κομβικά σημεία και αναμένουν να παρέμβουν όταν κριθεί αναγκαίο.Έκτακτα μέτρα έχουν πάρει και οι δήμοι για να κρατήσουν ανοιχτό το τοπικό οδικό τους δίκτυο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμα και ιδιωτικά μηχανήματα.

 

Οδηγίες αυτοπροστασίας από την κακοκαιρία 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες για την αυτοπροστασία των πολιτών. 

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πώς τοποθετούνται οι αλυσίδες

Γι αυτό όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν οδικώς θα πρέπει να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ του ΙΧ τους. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουν και πως θα τις τοποθετούν στα ελαστικά. Πέρυσι το ΚΤΕΟ με αφορμή την κακοκαιρία είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο με ακριβείς οδηγίες για το πώς να τοποθετήσουμε σωστά τις αλυσίδες στο όχημα μας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line

f t g m

Τα τελευταία νέα