Copyright 2023 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Γεωγραφία

Γενικά στοιχεία για την πόλη της Θεσσαλονίκης

Χτισμένη στους πρόποδες του Χορτιάτη και στο μυχό του Θερμαϊκού Κόλπου. Την πόλη ίδρυσε το 315 π.Χ. ο βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος και της έδωσε το όνομα της γυναίκας του Θεσσαλονίκης, που ήταν αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στους 23 αιώνες της ιστορικής της διαδρομής η πόλη γνώρισε μέρες δόξας αλλά και καταστροφών . Η σημαντική γεωγραφική της θέση, που την καθιστά διέξοδο προς το Αιγαίο ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου, έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της. Ελάχιστα είναι τα κατάλοιπα από την ελληνιστική περίοδο της Θεσσαλονίκης. Απεναντίας, διατηρεί ακόμη και σήμερα πολλά μνημεία από τη ρωμαϊκή εποχή. Το 305 μ.Χ. ήταν έδρα του ρωμαίου ηγεμόνα Γαλέριου, ο οποίος στόλισε την πόλη με μεγαλειώδη οικοδομήματα. Από αυτά, μπορούμε να θαυμάσουμε σήμερα την Καμάρα, τη Ροτόντα και το Οκτάγωνο. Μετά από αιώνες γαλήνης, ηρεμίας και ευημερίας, κατά τις αρχές του 10ου αιώνα η πόλη άρχισε να γνωρίζει απανωτές εχθρικές επιδρομές. Σαρακηνοί , Βούλγαροι, Νορμανδοί, Τούρκοι. Μετά την άλωσή της από τους Τούρκους (1430) η Θεσσαλονίκη σχεδόν ερημώθηκε. Η Θεσσαλονίκη επανήλθε στην ελληνική επικράτεια, μόλις το 1912, μετά από πέντε περίπου αιώνες τουρκικής σκλαβιάς. Τον Αύγουστο του 1917 το κέντρο της πόλης καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή να εκπονηθεί καινούριο πολεοδομικό σχέδιο. Σταθμό στην ανάπτυξη της πόλης αποτέλεσε η ίδρυση του Πανεπιστημίου το 1925. Από την επόμενη χρονιά (1926) πραγματοποιείται μέχρι και σήμερα η παγκοσμίως γνωστή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώνει όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα και αποτελεί κέντρο εμπορικής δραστηριότητας.

Το πολεοδομικό συγκρότημα της σημερινής πόλης γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη κατά τα μεταπολεμικά χρόνια. Στην περιοχή της δημιουργήθηκε και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες ολόκληρης της Ελλάδας. Η πόλη διαθέτει μεγάλο λιμάνι, είναι κόμβος συγκοινωνιών και έχει πλήρως εξοπλισμένο διεθνές αεροδρόμιο. Πασίγνωστο έμβλημά της είναι ο Λευκός Πύργος που δεσπόζει στη μεγάλη παραλιακή λεωφόρο. Πολιούχος της είναι ο Αγιος Δημήτριος που έζησε και μαρτύρησε εκεί.Στο χώρο του μαρτυρίου του υψώνεται σήμερα μεγαλοπρεπής ναός.

Με φανερά ίχνη της μακραίωνης ιστορίας της η Θεσσαλονίκη είναι ένα ζωντανό μουσείο βυζαντινής κυρίως τέχνης και καταλέγεται στις ομορφότερες ελληνικές πόλεις.

Εκτός από το ναό του Αγίου Δημητρίου, που αποτελεί το σπουδαιότερο μνημείο από θρησκευτική και εθνική άποψη, ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης μπορεί να δει ένα πλήθος άλλων εκκλησιών, με μεγάλη αρχαιολογική αξία. Πρόκειται για την Αχειροποίητο, τον Οσιο Δαβίδ, την Αγία Σοφία, την Παναγία Χαλκέων, την Αγία Αικατερίνη, τους Αγίους Απόστολους, το μικρό και απλό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Ορφανού, καθώς και τη Μονή Βλαττάδων , που βρίσκεται στο Επταπύργιο στην επάνω πόλη. Πασίγνωστα και πολύ καλά διατηρημένα είναι και τα ψηφιδωτά που σώζονται σε πολλές από τις εκκλησίες αυτές.

Με εντελώς δική της φυσιογνωμία, με έντονη πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση, αποτελεί το φυσικό κέντρο του ελληνικού βορρά και είναι μία από τις πλέον δυναμικές ελληνικές πόλεις.

 

 
f t g m

Τα τελευταία νέα

Τα πιο δημοφιλή