Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τεχνολογία - Επιστήμη

Τα άλμπουμ και τα αρχαία της Σχοινούσας

1

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Οι μέθοδοι διακίνησης αρχαίων αντικειμένων ξεδιπλώθηκαν χθες σε μαρτυρία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, στο πλαίσιο δίκης για δεκάδες αδήλωτες αρχαιότητες που εντοπίστηκαν το 2006 σε βίλα της Σχοινούσας.

14s7arxaia

Η υπόθεση έγινε διεθνώς γνωστή πριν από δώδεκα χρόνια, μετά την αστυνομική έφοδο στη βίλα του νησιού, αλλά και σε δεύτερο ακίνητο της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου στο Ψυχικό. Η εκδίκασή της ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και συνεχίστηκε χθες με την κατάθεση του Χρήστου Τσιρογιάννη, ερευνητή παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τα 152 αντικείμενα που κατασχέθηκαν τότε στα δύο ακίνητα, τα 69 θεωρείται ότι εμπίπτουν στον νόμο περί αρχαιοτήτων.

 

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης, πάντως, βρέθηκε ένα αρχείο 17 δερματόδετων ντοσιέ που εντοπίστηκε από την αστυνομία στη βίλα της Σχοινούσας. Σε αυτά περιέχονται 2.217 φωτογραφίες από 1.315 αρχαιότητες. Ο κ. Τσιρογιάννης, ο οποίος μετείχε στις έρευνες της Σχοινούσας ως πραγματογνώμων, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να ταυτίσει 744 από τα αντικείμενα στις φωτογραφίες. «Το 95,1% έχει παράνομη προέλευση», κατέθεσε χθες και πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η νόμιμη προέλευση της πλειονότητας των αντικειμένων που προσφέρονται σε διεθνείς οίκους δημοπρασιών.

 

Τα άλμπουμ έγιναν γνωστά ως «αρχείο Σάιμς - Μιχαηλίδη», από τους εμπόρους αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σάιμς και Χρήστο Μιχαηλίδη, οι οποίοι συνδέθηκαν με το σκάνδαλο του Μουσείου Γκετί. Ο δεύτερος σκοτώθηκε σε δυστύχημα το 1999. Μετά τον θάνατό του, η βίλα της Σχοινούσας και το περιεχόμενό της περιήλθαν σε κληρονόμους του. Η αδελφή του θανόντος, Δέσποινα Παπαδημητρίου, και τα τρία της παιδιά κατηγορούνται για υπεξαίρεση μνημείων στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης τόνισαν χθες ότι τα φωτογραφικά άλμπουμ δεν αποτελούν αντικείμενο της δίκης και δεν εικονίζεται σε αυτά καμία κατασχεμένη αρχαιότητα από τα δύο ακίνητα. Υποστήριξαν ότι ακόμη και εάν είχαν γνώση των φωτογραφιών οι κατηγορούμενοι, δεν θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι πρόκειται για αντικείμενα λαθρανασκαφής. Ο κ. Τσιρογιάννης εξήγησε ότι το αρχείο χρησιμεύει για την ταυτοποίηση και διεκδίκηση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας και ανέφερε ως παράδειγμα μια λουτροφόρο που εικονίζεται σε φωτογραφίες και επαναπατρίστηκε στην Ιταλία από μουσείο της Βοστώνης. Οπως κατέθεσε, στο αρχείο περιλαμβάνονται επαγγελματικές φωτογραφίες και πολαρόιντ από αντικείμενα σε διάφορα στάδια της διακίνησής τους: ακαθάριστα, ακόμη και πρόχειρα συναρμολογημένα με σελοτέιπ σε κάποιες (για να αποδειχθεί η αυθεντικότητά τους στους επίδοξους αγοραστές) και συντηρημένα σε άλλες. «Δεν χρειάζεται να είναι ειδικός κάποιος για να καταλάβει ότι κάτι τρέχει. Οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν βάσιμες υποψίες», είπε.

 

Ακόμη, ανέφερε ότι το αρχείο βρέθηκε σε απολύτως προσβάσιμο αποθηκευτικό χώρο κουζίνας. Η υπεράσπιση αντέτεινε ότι το συγκρότημα της βίλας είχε εννέα κουζίνες και ότι οι κατηγορούμενοι μπορεί να μην είχαν βρεθεί ποτέ στο συγκεκριμένο μέρος. Οι χθεσινές καταθέσεις κράτησαν πάνω από τέσσερις ώρες, ενώ χρειάστηκε ολιγόλεπτη διακοπή γιατί είχε τελειώσει το μελάνι σε τέσσερα στιλό της γραμματέως. Οπως φάνηκε από τις ερωτήσεις της έδρας, οι φωτογραφίες, αν και δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, ενδιαφέρουν το δικαστήριο για να εκτιμηθεί εάν θα μπορούσαν να κινήσουν υποψίες στους κατηγορουμένους για την προέλευση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη βίλα. Η δίκη συνεχίζεται τον επόμενο μήνα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα