Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τεχνολογία - Επιστήμη

Ίδρυση διαστημικής υπηρεσίας - Σε διαβούλευση το ελληνικό νομοσχέδιο για μπίζνες στο Διάστημα

4

Αθήνα

Σε δημόσια διαβούλευση θα βρίσκεται από την Τρίτη και μέχρι τις 2 Μαΐου η νομοθετική πρωτοβουλία του Νίκου Παππά με τίτλο «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων – Ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας».

Σε διαβούλευση το ελληνικό νομοσχέδιο για μπίζνες στο Διάστημα

H Ελλάδα ελπίζει να εκτοξευτεί σε τροχιά ανάπτυξης   (Φωτογραφία:  Reuters )

 

Όσον αφορά την ίδρυση του ελληνικού αντίστοιχου της NASA, το υπουργείο επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει έναν αντίστοιχο φορέα προκειμένου να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της σε διαστημικό φάσμα, καθώς και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτουν οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί».

 

Εκτός από την ίδρυση διαστημικής υπηρεσίας, το σχέδιο δημιουργεί νομικό πλαίσιο για τις διαστημικές δραστηριότητες, και προβλέπει τη δημιουργία μητρώου για τα αντικείμενα που τίθενται σε τροχιά, όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία. 

 

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, η διαστημική υπηρεσία θα έχει μορφή ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ).

Newsroom ΔΟΛ

f t g m

Τα τελευταία νέα