Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τεχνολογία - Επιστήμη

Τα τρία κρίσιμα λάθη με τους κωδικούς

3

Του Δημήτρη Μαλλά 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Παρά τις προτροπές των ειδικών, οι χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως συνεχίζουν να μην ελέγχουν το πώς πρέπει να χρησιμοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης αποτελεσματικά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους όταν βρίσκονται συνδεδεμένοι. Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab, σύμφωνα με την οποία οι χρήστες θέτουν τη διαδικτυακή τους ασφάλειά σε κίνδυνο, λαμβάνοντας λάθος αποφάσεις σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης και κάνοντας απλά λάθη που μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες. Η έρευνα έφερε στην επιφάνεια τρία κοινά λάθη για τους κωδικούς πρόσβασης που θέτουν ένα μεγάλο αριθμό χρηστών του Διαδικτύου σε κίνδυνο.

Τα τρία κρίσιμα λάθη με τους κωδικούς

Το πρώτο είναι πως οι χρήστες χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλαπλούς λογαριασμούς, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος κωδικός πρόσβασης διαρρεύσει, παραπάνω του ενός λογαριασμοί είναι ευκολότερο να παραβιαστούν.

Το δεύτερο είναι πως χρησιμοποιούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους είναι εύκολο να «σπάσει» κάποιος, και το τρίτο ότι αποθηκεύουν τους κωδικούς πρόσβασης χωρίς ασφάλεια, μειώνοντας γενικότερα τη σημασία τους.

Η έρευνα δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων (περίπου ένας στους πέντε - 18%) έχει αντιμετωπίσει μια προσπάθεια παραβίασης του λογαριασμού του, αλλά παρόλα αυτά λίγοι χρησιμοποιούν αποτελεσματικούς και τεχνολογικά ενημερωμένους κωδικούς πρόσβασης. Για παράδειγμα, μόνο το ένα τρίτο (30%) των χρηστών του Διαδικτύου δημιουργεί νέους κωδικούς πρόσβασης για διαφορετικούς online λογαριασμούς και ένα ανησυχητικό νούμερο - 1 στους 10 - χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς του στο Διαδίκτυο. Επομένως, αν διαρρεύσει ένας δικός τους κωδικός πρόσβασης, κάθε λογαριασμός αυτών των ανθρώπων κινδυνεύει να παραβιαστεί και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Οι χρήστες, επίσης, δε δημιουργούν κωδικούς πρόσβασης που να είναι αρκετά ισχυροί για να τους προστατεύσουν από την παραβίαση και τον εκβιασμό.

Μόνο οι μισοί (47%) χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων στους κωδικούς πρόσβασής τους και δύο στους τρεις (64%) χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι χρήστες πιστεύουν ότι οι online τραπεζικές συναλλαγές (51%), το email (39%) και οι online λογαριασμοί για αγορές (37%) χρειάζονται ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.

Λάθος διαχείριση

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι ?κακομεταχειρίζονται? τους κωδικούς πρόσβασής τους ? μοιράζοντάς τους με άλλους και χρησιμοποιώντας ανασφαλείς μεθόδους απομνημόνευσής τους. Σχεδόν το ένα τρίτο (28%) έχει μοιραστεί έναν κωδικό πρόσβασης με ένα στενό μέλος της οικογένειας, και ένας στους δέκα (11%) έχει μοιραστεί έναν κωδικό πρόσβασης με τους φίλους του, δημιουργώντας μεγάλες πιθανότητες οι κωδικοί πρόσβασης να διαρρεύσουν ακούσια. Πάνω από ένας στους πέντε (22%), επίσης, παραδέχτηκε ότι σημειώνει τους κωδικούς πρόσβασής τους σε ένα σημειωματάριο για να μπορεί να τους θυμάται πιο εύκολα. Αυτό, ακόμα και αν ένας κωδικός πρόσβασης είναι ισχυρός, αφήνει το χρήστη ευάλωτο, αφού άλλοι άνθρωποι μπορούν να τον δουν και να τον χρησιμοποιήσουν.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Αργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Έρευνα της Oxford Economics με την υποστήριξη της SAP σε 21 χώρες της Ευρώπης

Με αρκετά διαφορετικό τρόπο υιοθετούν στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η Oxford Economics με την υποστήριξη της SAP.

Η έρευνα Leaders 2020 βασίζεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης ανάμεσα σε περισσότερα από 4.100 στελέχη και υπαλλήλους σε 21 χώρες. Τα ευρήματα προέκυψαν από την εξέταση των χαρακτηριστικών των εταιριών που σημειώνουν επιτυχία στην ψηφιακή οικονομία στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και το Η. Βασίλειο.

Εξετάζοντας διάφορες κοινές πρακτικές και δυνατότητες των επιτυχημένων εταιριών, η Oxford Economics και η SAP εντόπισαν ένα σύνολο οργανισμών που εστιάζουν στην ψηφιακή οικονομία, τους οποίους ονόμασαν ?Ψηφιακούς Νικητές? και οι οποίοι αποτελούν το 16% των εταιριών που εξετάστηκαν σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της έρευνας.

Ωστόσο, εξετάζοντας τους Ψηφιακούς Νικητές στην Ευρώπη, τα επίπεδα ψηφιακής ηγεσίας διέφεραν σημαντικά ανάλογα με τη χώρα. Η Γερμανία (41%) και η Ισπανία (22%) ξεπερνούν τον παγκόσμιο μέσο όρο, αφήνοντας πίσω τους τη Γαλλία (15%), τη Ρωσία (3%) και το Η. Βασίλειο (1%).

Gadgets

Toshiba Canvio for Smartphone

Αποθήκευση και φόρτιση

Τη δυνατότητα τόσο για φόρτιση smartphones όσο και για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας προσφέρει το Canvio for Smartphone, μία νέα πρωτοποριακή συσκευή της Toshiba. Το Canvio for Smartphone δημιουργεί αντίγραφα και φορτίζει το συνδεδεμένο τηλέφωνο ταυτόχρονα, ενώ τα backups δημιουργούνται αυτόματα κάθε φορά που το smartphone συνδέεται χωρίς την ανάγκη παρέμβασης του χρήστη και αφότου έχει ενεργοποιήσει τη λειτουργία σε Android app. Επιπλέον, η συσκευή επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται δεδομένα μέσω των τηλεφώνων τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή. Σημειωτέον πως υποστηρίζεται σύνδεση τόσο μέσω USB Type-A όσο και μέσω Type-C. www.toshiba.eu/storage

Philips BDM4037UW

Κυρτή... ποιότητα

Η MMD παρουσίασε πρόσφατα τη BDM4037UW, μια οθόνη 40 ιντσών Philips Brilliance 4K Ultra HD LCD με MultiView. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη 4K κυρτή οθόνη που κυκλοφορεί επί του παρόντος στην αγορά και περιλαμβάνει την τεχνολογία Ultra Wide Color, η οποία προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων για απόλυτα ζωντανές εικόνες. Ακόμα, η συγκεκριμένη Philips οθόνη χρησιμοποιεί μια προηγμένη τεχνολογία κάθετης ευθυγράμμισης η οποία οδηγεί σε αναλογίες αντίθεσης υψηλής στατικής για επιπλέον ζωντανές και φωτεινές εικόνες. Χάρη στη βελτιστοποιημένη τεχνολογία διαχείρισης pixel, η οθόνη διαθέτει επιπλέον ευρεία γωνία θέασης 178/178 μοιρών. www.mmd-p.com

Logitech G533

Ακουστικά για gaming

Η Logitech ανακοίνωσε πρόσφατα το ασύρματο σετ ακουστικών-μικροφώνου Logitech G533 για Gaming. Με ασύρματη τεχνολογία επαγγελματικής ποιότητας, ήχο surround DTS Headphone:X 7.1 και τα προγράμματα οδήγησης Pro-G, το σετ ακουστικών-μικροφώνου παρέχει υψηλή απόδοση ήχου και ασύρματη ευκολία. Το Logitech G533 έχει επίσης μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πολύ λιτή σχεδίαση, παρέχοντάς σας τη μέγιστη άνεση κατά τη διάρκεια μαραθωνίων gaming. www.logitech.com

D-Link Omna 180 Cam HD

Κάμερα για το Apple HomeKit

Η D-Link στο πλαίσιο της CES, παρουσίασε τη νέα κάμερα Omna 180 Cam HD (DSH-C310). Πρόκειται για την πρώτη από τις συσκευές της σειράς Omna που υποστηρίζουν το Apple HomeKit, η οποία αποτελεί μία εύκολη και αξιόπιστη λύση για την παρακολούθηση του σπιτιού και του γραφείου. Με μοντέρνο και κομψό σχεδιασμό, η κάμερα Omna 180 Cam HD προσφέρει δυνατότητα θέασης ενός ολόκληρου δωματίου σε υψηλή ανάλυση 1080p για πεντακάθαρη εικόνα. Διαθέτει επίσης προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας με κρυπτογράφηση δεδομένων end-to-end, καθώς και ταυτοποίηση των συσκευών iOs (iPhone, iPad ή iPod touch) για σύνδεση με τη κάμερα. www.dlink.com/gr

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

f t g m

Τα τελευταία νέα