Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τεχνολογία - Επιστήμη

Ενα μουσείο-παράδειγμα αποκατάστασης στα Ιωάννινα

7

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Κανείς δεν φανταζόταν, όταν έφτανε πριν από λίγα χρόνια στο Ιτς Καλέ στα Ιωάννινα, ότι ο δυτικός προμαχώνας της νοτιοανατολικής ακρόπολης, όπου στεγάζεται το νέο μουσείο της πόλης, το Μουσείο Αργυροτεχνίας, θα έπαιρνε τέτοια μορφή μαζί με το κτίσμα των παλαιών μαγειρείων.

Το νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Κίζη, στεγάζεται στο Ιτς Καλέ, το κάστρο των Ιωαννίνων.

Η εφαρμογή της ιδέας για τη δημιουργία του ξεκίνησε το 2008, με τις μελέτες για τις εργασίες αποκατάστασης. Μια σπάνια φωτογραφία ήταν ο οδηγός για να δημιουργηθούν ξανά οι δύο καμινάδες στη στέγη των μαγειρείων. Σήμερα το μουσείο αντιπροσωπεύει αυτό που θα έπρεπε να ενώνει τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στον τομέα του πολιτισμού. Γιατί έτσι υποστηρίζονται τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Ενα μουσείο-παράδειγμα αποκατάστασης που σέβεται τον χαρακτήρα του μνημείου, χωρίς να αγγίζει τις λιθοδομές του, διαμορφώνοντας ένα νέο περιβάλλον. Το ένατο «παιδί» του δικτύου μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στεγάζεται σε χώρους οι οποίοι παραχωρήθηκαν από το ΥΠΠΟ με προγραμματική σύμβαση.

 

Ο επισκέπτης, ακολουθώντας την επιφάνεια από corian που επιστρώθηκε στο ξύλινο υπόβαθρο, παρακολουθεί την ιστορία μέσα από το επεξηγηματικό οπτικοακουστικό υλικό, τα εργαστήρια των ξακουστών τεχνιτών, τις πολυμεσικές εφαρμογές, τα εκθέματα που λαμποκοπούν στις γυάλινες προθήκες, οι οποίες αιωρούνται στον όροφο. Και εκεί, μέσα από τα εκκλησιαστικά είδη, τα εβραϊκά αντικείμενα θρησκευτικής τέχνης, τις παλάσκες και τα φυλαχτά με την ημισέληνο, τις ασημένιες πιστόλες και τα γιαταγάνια, τα ασημικά των αρχοντικών οικογενειών που περιελάμβανε κάθε προικοσύμφωνο, ξεδιπλώνεται το αφήγημα του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

 

Πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την Προβιομηχανική περίοδο, φωτίζοντας παράλληλα την ιστορία της αργυροχοΐας στην Ηπειρο από τον 15ο αιώνα ώς τον 20ό. Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο σε κλίμα συγκίνησης. Γιατί, με αυτό το μουσείο, ολοκληρώνεται ο κύκλος δημιουργίας εννέα μουσείων στην ελληνική περιφέρεια. Ενα δίκτυο που έγινε με πολλή δουλειά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από την πρόεδρο του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου. Η πρότασή της για τη συνέχεια είναι ένα συνέδριο, σε έναν από τους εννέα δήμους, εναλλάξ κάθε χρόνο. «Ο πολιτισμός έχει τεράστια σημασία, ειδικότερα σε περιόδους δύσκολες, σε περιόδους κρίσης οικονομικής, κρίσης ταυτότητας και αξιών», είπε στα εγκαίνια, τονίζοντας πως θα είναι στο πλευρό των υγιών δυνάμεων. «Μαζί τους θα δώσουμε τη μάχη για την Ελλάδα που μας αξίζει». Οσο για την επόμενη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στη μετά Μιχάλη Σάλλα εποχή, «θα συμμεριστεί αυτήν τη μεγάλη προσφορά και θα συνδράμει, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας για τον πολιτισμό».

 

«Η οικονομία, το τραπεζικό σύστημα δεν ζουν ως απομονωμένοι χώροι, αλλά ζουν στην κοινωνία και οφείλουν να προσαρμόζονται στις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσονται», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προτού ξεναγηθεί από την διευθύντρια του ΠΙΟΠ Αλεξάνδρα Ράπτη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη μίλησε για τη συνέργεια της πολιτείας με την αυτοδιοίκηση και με την ιδιωτική πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης. Τον λόγο τώρα έχει η κοινωνία. Αυτή πρέπει να αγκαλιάσει το νέο μουσείο της.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

f t g m

Τα τελευταία νέα