Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τεχνολογία - Επιστήμη

Για πιο άνετη ανάγνωση προγράμματα απομονώνουν το κείμενο απο φωτογραφίες και γραφικά ενός site

Του Κωστα Δεληγιαννη

 

Υποτίθεται πως ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Διαδικτύου είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στον δημιουργό ενός σάιτ να συμπυκνώσει μεγάλο όγκο πληροφοριών στις ιστοσελίδες του – προσθέτοντας σε κάθε άρθρο φωτογραφίες, link, βίντεο και επεξηγηματικά σχεδιαγράμματα. Στην πράξη όμως αυτό το πλεονέκτημα συχνά δυσκολεύει παρά διευκολύνει την online ανάγνωση, αφού οι ήχοι, τα έντονα χρώματα και οι κινούμενες εικόνες περισπούν την προσοχή του χρήστη.

Το πρόβλημα, μάλιστα, είναι εντονότερο όταν κανείς θέλει να διαβάσει ένα μεγάλο κείμενο χρησιμοποιώντας τον επιτραπέζιο ή τον φορητό υπολογιστή του, αφού οι εκδόσεις των σάιτ για τα smartphone και τα tablet PC είναι κατά κανόνα πιο λιτές. Ετσι, στην περίπτωση των επιτραπέζιων κομπιούτερ και των λάπτοπ, έρευνες επιστημόνων από το αμερικανικό ινστιτούτο Poynter έχουν δείξει ότι το πιο πιθανό είναι ο χρήστης να μην ολοκληρώσει περισσότερο από το 1/5 ενός άρθρου.

Για να είναι κανείς βέβαιος ότι θα διαβάσει ολόκληρο το κείμενο, μία λύση είναι να το εκτυπώσει, γλιτώνοντας επίσης και από την κούραση που προκαλεί στα μάτια το φως από την οθόνη. Επειδή όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται πάντα, οι περισσότεροι φυλλομετρητές (browser) προσφέρουν τρόπους ώστε κάθε άρθρο να απομονώνεται από το υπόλοιπο περιεχόμενο της σελίδας και να προβάλλεται ξεχωριστά, για πιο άνετο διάβασμα απευθείας από το Ιντερνετ. Αυτό το χαρακτηριστικό φρόντισε να συμπεριλάβει η Apple στην τελευταία έκδοση του φυλλομετρητή της Safari 5, είτε για PC είτε για υπολογιστές Mac. Μπαίνοντας επομένως σε οποιαδήποτε σελίδα, ο Safari εντοπίζει αυτόματα αν σε αυτήν υπάρχει κάποιο ενιαίο κείμενο και τότε εμφανίζει το κουμπί «Reader» στη γραμμή διευθύνσεων.

Με το πάτημα του κουμπιού, το κείμενο προβάλλεται σε ένα καινούργιο παράθυρο πάνω από την ιστοσελίδα, χωρίς τις φωτογραφίες και τα banner. Παράλληλα, ο Safari επιτρέπει την αλλαγή του μεγέθους της γραμματοσειράς ή την αποστολή του εγγράφου μέσω e-mail σε αυτή τη μορφή.

Αν και ο φυλλομετρητής Chrome της Google δεν παρέχει εξαρχής τέτοιες δυνατότητες, με την εγκατάσταση της δωρεάν επέκτασης iReader από το Chrome Web Store, μπορεί κι αυτός να εμφανίζει πιο «καθαρό» το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας.

Από τη στιγμή που εγκατασταθεί η επέκταση, ο αλγόριθμός της θα καταλαβαίνει πού βρίσκεται το εκάστοτε άρθρο στον ιστότοπο και, μόλις συμβεί αυτό, θα ενεργοποιείται το λογότυπο του iReader στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome.

Επιλέγοντας το λογότυπο με το ποντίκι, η επέκταση θα προβάλλει το κείμενο «απογυμνωμένο» από βίντεο και εικόνες. Μάλιστα, όπως και ο Safari 5, το iReader δείχνει σε ενιαία μορφή ακόμη και άρθρα που χωρίζονται σε ενότητες και βρίσκονται σε περισσότερες από μία ιστοσελίδες. Με ένα «κλικ» μπορεί να αφαιρέσει οτιδήποτε περισπά την προσοχή και το Reader, μία επίσης δωρεάν επέκταση για τον φυλλομετρητή Firefox της Mozilla. Το Reader αφαιρεί κάθε τι περιττό και μετατρέπει σε απλό κείμενο τις αναρτήσεις στο web. Ακόμη καλύτερα, δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής του κειμένου, ρυθμίζοντας το είδος της γραμματοσειράς, το μέγεθός της, τη στοίχιση και την απόσταση των λέξεων. Επιπλέον, ο αναγνώστης μπορεί να επιλέξει το χρώμα του παραθύρου όπου προβάλλεται το άρθρο, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτο από την υπόλοιπη ιστοσελίδα.

Ισως όμως το πιο σημαντικό ατού του Reader είναι ότι ο χρήστης μπορεί να μαρκάρει ο ίδιος με το ποντίκι τις παραγράφους που θέλει να διαβάσει και τις οποίες το Reader θα εμφανίσει σε πιο ευανάγνωστη μορφή.

Ο λόγος είναι πως ορισμένα σάιτ έχουν περίπλοκη σχεδίαση, με συνέπεια οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί ο Safari και οι επεκτάσεις να μην καταφέρνουν να ξεχωρίσουν τα άρθρα από το υπόλοιπο περιεχόμενο. Παρόμοια λειτουργία με το Reader έχει και το Easy Reader, ένα πρόσθετο πρόγραμμα για τον Chrome.

Αλλες υπηρεσίες

Την ευκαιρία για πιο άνετη ανάγνωση στην οθόνη δίνει μία ακόμη κατηγορία ιντερνετικών υπηρεσιών, με τις οποίες μπορεί κανείς να «σημειώσει» τις ιστοσελίδες που βρίσκει σερφάροντας στο Διαδίκτυο, για να τις διαβάσει κάποια άλλη στιγμή, όταν θα έχει χρόνο. Συμβατές με τους περισσότερους φυλλομετρητές και σχεδόν όλες τις έξυπνες φορητές συσκευές, υπηρεσίες όπως οι Instapaper, Read It Later, και Readability, αποθηκεύουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ιστοσελίδων σε έναν online λογαριασμό, ώστε ο χρήστης να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα άρθρα που έχει φυλάξει. Παράλληλα, τα άρθρα προβάλλονται απαλλαγμένα από εικόνες και σχεδιαγράμματα, σε μορφή ενιαίου κειμένου.

Μία επέκταση για τον φυλλομετρητή Chrome που κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά κυκλοφόρησαν πριν από λίγους μήνες οι δημιουργοί του Evernote, της εφαρμογής που επιτρέπει την online αποθήκευση σημειώσεων – από φωτογραφίες και βίντεο, μέχρι ηχητικά αποσπάσματα και υπενθυμίσεις.

Η επέκταση ονομάζεται Evernote Clearly και αναλαμβάνει να ξεχωρίσει τα άρθρα από το υπόλοιπο περιεχόμενο των ιστοσελίδων, παρουσιάζοντας μόνο την ωφέλιμη πληροφορία.

Το Evernote Clearly προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης των άρθρων στο Ιντερνετ και επιλογής του μεγέθους της γραμματοσειράς ή των χρωμάτων μέσω τριών διαφορετικών σετ από ρυθμίσεις. Σε λίγο καιρό αναμένεται να κυκλοφορήσει και για άλλους browser.
 
 

f t g m

Τα τελευταία νέα