Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα

Την Παρασκευή η απόφαση για γυμνάσια, λύκεια

7

Απόστολος Λακασάς

  

Η χαρά των μαθητών που επέστρεψαν χθες στα θρανία τους μετά δίμηνη απουσία και τηλεκπαίδευση δεν κρυβόταν. Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί τι μέλλει γενέσθαι για γυμνάσια και λύκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πιο πιθανό σενάριο για τα γυμνάσια και τα λύκεια είναι να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση για κάποιο διάστημα μέχρι να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ για τα ΑΕΙ είναι πιθανό να συνεχιστεί για όλο το ακαδημαϊκό έτος.

 

Ειδικότερα, ένα χαρούμενο μα και ντροπαλό «ναι» ήταν η απάντηση του 4χρονου Ιωνα χθες πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο του. «Ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι το σχολείο τους. Δεν μπορεί να κάνουν τηλεκπαίδευση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με προγραμματισμό και καλή συνεργασία μπορούν να λυθούν ζητήματα όπως ο εξαερισμός, αναγκαίος πάντα, των αιθουσών», ανέφερε στην «Κ» η κ. Ελισσάβετ Στρατή, μητέρα του Ιωνα και ενός ακόμη μαθητή, στη Γ΄ Δημοτικού. «Η χαρά των παιδιών είναι μεγάλη και η δική μας επίσης. Ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών και με όλα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, ξεκινούν σήμερα τα σχολεία», τόνισε η κ. Κεραμέως μετά την επίσκεψη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης. «Για τρίτη φορά τους τελευταίους 10 μήνες, η κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας ανακοινώνουν το άνοιγμα των σχολείων. Ολος αυτός ο χρόνος θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί για να ληφθούν μέτρα ουσιαστικά για το άνοιγμα των σχολείων ώστε αυτό να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια.

 

Για μία ακόμη φορά όμως, όπως και τον Ιούνιο, όπως και τον Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα, εμπαίζουν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα δίκαια αιτήματα, για μείωση των μαθητών στα τμήματα με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών που υπάρχουν (είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα), για διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, για πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας», ανέφερε η ΔΟΕ.

 

Ως προς τη δευτεροβάθμια, έχει αποκλειστεί το σενάριο να επιστρέψουν στις 18/1 μόνον οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, ως μη εφαρμόσιμο καθώς οι καθηγητές θα κληθούν να κάνουν μάθημα διά ζώσης στη Γ΄ Λυκείου και εξ αποστάσεως στην Α΄ και τη Β΄. Επίσης, για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου η βαθμολογία του πρώτου τετραμήνου μπορεί να εξαχθεί μόνο από τον προφορικό βαθμό και τις εργασίες ή από τα διαγωνίσματα που θα γίνουν αμέσως μετά την επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες.

 

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύγχυση προκάλεσαν οι δηλώσεις του νέου υφυπουργού Αγγελου Συρίγου. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι δεν θα επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια ούτε το δεύτερο εξάμηνο για διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών και θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο, λίγο αργότερα στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε ότι «για το εαρινό εξάμηνο η πρόθεση του υπουργείου είναι να υπάρξει μια οριζόντια λύση για όλο το εξάμηνο, δηλαδή να μην κάνουμε άλλα τον Μάρτιο και άλλα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Οι προτάσεις θα κατατεθούν αφού δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να μας πει τι μπορεί να γίνει το επόμενο εξάμηνο».

 

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν αποκλείονται από τα δωρεάν τεστ και χαρακτήρισε ψευδή τη σχετική αναφορά που διακίνησαν χθες στελέχη της αντιπολίτευσης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα