Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα

16-01-19 Αρχίζει στα Γυμνάσια η Θεματική Εβδομάδα για τα ζητήματα Δημοκρατικής Συνύπαρξης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

2

Το κρίσιμο ζήτημα της Δημοκρατικής Συνύπαρξης και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων τίθεται στο επίκεντρο της Θεματικής Εβδομάδας για το σχολικό έτος 2018 -2019 στα Γυμνάσια, Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) όλης της χώρας.

 

Η φετινή Θεματική Εβδομάδα αποσκοπεί να βελτιώσει το κοινωνικό κλίμα του σχολείου και τις ανθρώπινες σχέσεις και να αποσοβήσει στάσεις και συμπεριφορές ή πρακτικές προκατάληψης και μισαλλοδοξίας, όπως είναι η βίαιη-τοξική ομιλία και συμπεριφορά, η περιθωριοποίηση λόγω διαφορετικότητας και οι συγκρούσεις μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.

 

Η Συντονιστική Ομάδα κάθε σχολείου θα υποβάλλει μέχρι τα τέλη Μαρτίου στον Σύλλογο Διδασκόντων το σχέδιο υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας, που θα γίνει  κατά το δεύτερο τετράμηνο του σχολικού έτους, στον διδακτικό χρόνο του σχολικού ωρολογίου προγράμματος.

 

Στο ευρύτερο οργανωτικό πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και καλλιέργειας στάσεων και δεξιοτήτων στη δημοκρατική συνύπαρξη, οι γνωστές θεματικές διαμορφώνονται ως εξής:

 

Ανθρώπινα δικαιώματα και Δημοκρατική Συνύπαρξη με έμφαση

 

Στη Διατροφή και στην Ποιότητα Ζωής

Στην Κυκλοφοριακή Αγωγή – Οδική Ασφάλεια

Στην Πρόληψη κατά των Εξαρτήσεων και του Εθισμού

Στον Σεβασμό του Άλλου

Στις Έμφυλες Ταυτότητες

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους και να αναζητήσουν λύσεις που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους στους αντίστοιχους τομείς. Επιπλέον, θα δοθεί στη σχολική κοινότητα η δυνατότητα να αναστοχαστεί ως προς τους όρους και τις συνθήκες που μπορούν να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή συμβίωση στον χώρο του σχολείου και ευρύτερα.

 

Κατά την υλοποίηση του Σχεδίου Θεματικής Εβδομάδας, η σχολική κοινότητα διοργανώνει δράσεις και δραστηριότητες :

 

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατική συνύπαρξη για όλες τις τάξεις και το σύνολο της σχολικής κοινότητας (λεπτομέρειες στον Φάκελο Εκπαιδευτικού Υλικού για τη «Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», iep.edu.gr/thematikievdomada/) και

Ανά τάξη, αφιερωμένες σε μια θεματική υπό-ενότητα, συνδέοντας και εξειδικεύοντας τη θεματική με την οπτική της Δημοκρατικής Συνύπαρξης και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (λεπτομέρειες στον επικαιροποιημένο Φάκελο Εκπαιδευτικού Υλικού της κάθε θεματικής, iep.edu.gr/thematikievdomada/).

Οι δράσεις διοργανώνονται διαθεματικά και διεπιστημονικά, περιλαμβάνουν εμπειρίες και διαπνέονται από πρακτικές δημοκρατικής οργάνωσης του σχολείου ή της τάξης.

 

Το Ι.Ε.Π θα υποστηρίξει τα σχολεία με «Φάκελο Εκπαιδευτικού Υλικού», το οποίο θα συνδέει κάθε θεματική ενότητα με τη διάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και με τον «Φάκελο Εκπαιδευτικού Υλικού για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», όλα προσβάσιμα στη σελίδα του Ι.Ε.Π. σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα για τη Θεματική Εβδομάδα 2018-19.

 

Το περιεχόμενο του φακέλου «Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», επιπλέον, θα περιλαμβάνει υλικό και οδηγίες για την πλαισίωση όλων των θεματικών με δράσεις, διαδικασίες και εμπειρίες που καλλιεργούν τη δημοκρατική συνύπαρξη και την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα μικρής διάρκειας και εκπαιδευτικό υλικό, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των 7 δραστηριοτήτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών από εκπαιδευτικούς του σχολείου, όπως αυτά έγιναν γνωστά κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη και, όπου χρειάζεται, εμπλουτισμένα με την οπτική των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

Η εγκύκλιος

f t g m

Τα τελευταία νέα