Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα πρότυπα σχολεία

4

Εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία της χώρας διοργανώνονται σήμερα, με το ενδιαφέρον πολύ υψηλό. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέση αναλογία επιτυχίας εκτιμάται στο 10%.

21sxoll110

Ειδικότερα, το 2015 με τον νόμο 4327 επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη καταργήθηκαν τα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ) και έμειναν μόνο τα Πειραματικά Σχολεία, στα οποία οι μαθητές εισάγονται με κλήρωση. Πρότυπα διατηρήθηκαν μόνο πέντε με βάση την ιστορικότητά τους (Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά, Βαρβάκειος Σχολή, Ζωσιμαία Ιωαννίνων, Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης, Γυμνάσιο Αναβρύτων), στα οποία οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις. Ετσι, σήμερα περίπου 3.500 απόφοιτοι Δημοτικού θα δώσουν εξετάσεις για 320 θέσεις (ισόποσα μοιρασμένες) των προτύπων. Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν σε Γλώσσα και Μαθηματικά, με τους καθηγητές να θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια ετησίως αυξάνει ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων.

 

Παράλληλα, αύριο ολοκληρώνεται και η προθεσμία για υποβολή αίτησης από όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να αποσπασθούν την επόμενη χρονιά στα ΠΠΣ. Με τη λήξη του σχολικού έτους ολοκληρώνεται η πενταετής θητεία των 400 εκπαιδευτικών που στελέχωσαν πρώτοι, το 2013, τα ΠΠΣ της χώρας. Για τον λόγο αυτό υπήρξε αβεβαιότητα για την οργανική τους θέση, με αποτέλεσμα περί το 40% να έχει αποχωρήσει για άλλες θέσεις. Πρακτικά, οι εκπαιδευτικοί των ΠΠΣ είναι η μοναδική κατηγορία εκπαιδευτικών που αξιολογήθηκαν, και με εξαιρετικά απαιτητικά κριτήρια, όταν κατέλαβαν τη θέση τους. Χθες επίσης το υπουργείο Παιδείας απηύθυνε πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων απόσπασης στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και τα εκτός έδρας τμήματα αυτών. Η αποκλειστική προθεσμία λήγει 29 Ιουνίου, στις 12.00.

 

Την ίδια στιγμή, οι αναπληρωτές καθηγητές στον ακριτικό Αη Στράτη διαμαρτύρονται διότι δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καθηγητών και δασκάλων και των οχημάτων τους, την οποία προσφέρουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες από σήμερα έως και τις 30 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας. Προϋπόθεση για τη χορήγηση έκπτωσης είναι οι εκπαιδευτικοί να προσκομίσουν την απόλυσή τους από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης στις οποίες ανήκουν.

 

«Πώς είναι δυνατόν να ταξιδέψουμε έως 30 Ιουνίου όταν –μέχρι τότε– πρέπει να βρισκόμαστε στο σχολείο μας και τα χαρτιά της απόλυσης θα είναι έτοιμα στις 2 Ιουλίου, όπως μας έχει γνωστοποιήσει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου;» ρωτούν οι εκπαιδευτικοί, επισημαίνοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν στη Λήμνο για να παραλάβουν τα χαρτιά της απόλυσης. Η 30ή Ιουνίου είναι Σάββατο και άρα οι διοικητικές υπηρεσίες θα είναι κλειστές για να χορηγηθούν τα χαρτιά απόλυσης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα