Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα

Αύξηση μαθητών σε επαγγελματικά λύκεια

5

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Αύξηση των μαθητών των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) κατεγράφη κατά το σχολικό έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, αλλά ποσοστιαία η μεγαλύτερη ήταν στο τέταρτο μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας. Εως και την Πέμπτη 28 Ιουνίου οι απόφοιτοι του μεταλυκειακού έτους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις εξετάσεις πιστοποίησης, που θα διεξαχθούν το Σάββατο 7 Ιουλίου από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το σχολικό έτος 2017-2018 φοίτησαν στα ΕΠΑΛ 91.401 μαθητές, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν 87.816, δηλαδή ο αριθμός αυξήθηκε κατά 4,1%. Από το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, στα γενικά λύκεια φοίτησε το 71,5% των μαθητών και στα ΕΠΑΛ το 28,4%. Ωστόσο, παρά την πληθυσμιακή υπεροχή των κοριτσιών στον γενικό μαθητικό πληθυσμό, την επαγγελματική εκπαίδευση επιλέγουν περισσότερο τα αγόρια. Ανά φύλο η κατανομή είναι 65% - 35% υπέρ των αγοριών.

 

Ανά τάξη, η εντυπωσιακότερη αύξηση ήταν στην τάξη μαθητείας, όπου τα μαθήματα μοιράζονται σε σχολείο και κάποια επιχείρηση. Το διάστημα 2016-2017 σπούδασαν 1.175 μαθητευόμενοι και την περίοδο 2017-2018, 3.452, με την αύξηση να φθάνει στο 194%. Ως προς τις ειδικότητες, οι πλέον δημοφιλείς είναι Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας (την επέλεξε το 26% των μαθητών) και Μηχανολογίας (23%). Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, εφαρμόστηκε πιλοτικά σε εννέα ΕΠΑΛ της χώρας το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ». Το πρόγραμμα προβλέπει εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία σε Γλώσσα και Μαθηματικά, ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών από ψυχολόγους, εκπόνηση σχεδίων με στόχο την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, εφαρμογή του θεσμού του συμβούλου καθηγητή. Από την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί σε όλα τα ΕΠΑΛ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα