Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα

21-07-16 Για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο

7

Στις 20 Ιουλίου 2016 ο Δήμος Μονάχου του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας αποφάσισε να επιστραφεί στην κατοχή του το οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει το 2001 έναντι μικρού τιμήματος στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να οικοδομηθεί το ελληνικό σχολείο.

 

Πρόκειται ασφαλώς περί οδυνηρής για την χώρα μας εξέλιξη.

 

Η κύρια αιτία που οδήγησε τον Δήμο Μονάχου στην αρνητική για την χώρα μας απόφασή του ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας μας, όπως δηλώθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του σχολείου παράγοντες του Μονάχου. Επί περίπου 15 χρόνια, είχε κυριολεκτικώς βαλτώσει το έργο παρά τις διαβεβαιώσεις των εκάστοτε, στο χρονικό αυτό διάστημα, ελληνικών αρχών ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των.

 

Μόλις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, του 2015, υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων άρχισε να σημειώνεται σημαντική πράγματι πρόοδος στο υπό ανέγερση οικοδόμημα – όχι όμως τόση, ώστε να άρει την αναξιοπιστία μας στα μάτια των βαυαρικών αρχών.

 

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας μας. Δυο φορές ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, επισκέφθηκε το Μόναχο για τον σκοπό αυτόν:

 

-Την πρώτη, στις 10 Μαρτίου 2016, οπότε, μαζί με την Γενική Πρόξενο Μονάχου, Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, επισκέφθηκε τον Υπουργό Παιδείας της βαυαρικής κυβέρνησης, L. Spanley.

 

-Την δεύτερη, στις 10 Ιουνίου 2016, οπότε, μαζί με την Πρόεδρο των Κτηριακών Υποδομών Α.Ε., Ιωάννα Κοντούλη και την Γενική Πρόξενο Μονάχου, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για την υπόθεση μας αντιδήμαρχoJ. Schmid.

 

Προς επίρρωση της αταλάντευτης βούλησης μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας που αφορούν στην ανέγερση του σχολείου: (α) ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό στην Δημοτική Τράπεζα του Μονάχου για να βεβαιώσουμε τον Δήμο περί της σταθερής και απρόσκοπτης χρηματοδότησης του έργου και (β) καταθέσαμε λεπτομερές σχέδιο της προόδου των οικοδομικών εργασιών. Δυστυχώς, παρά τις ενέργειες μας, δεν κατέστη δυνατό να μεταπειστεί ο Δήμος Μονάχου.

 

Θα αναμείνουμε την επίσημη ενημέρωση μας από τον Δήμο, προκειμένου να αποφασίσουμε για τις περαιτέρω ενέργειες μας.

 

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ο αρμόδιος για την υλοποίηση του έργου φορέας Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την αξιοποίηση της όποιας δυνατότητας για την συνέχιση του έργου, όπως απαιτεί ο Ελληνισμός του Μονάχου και γενικότερα της Γερμανίας.

 

f t g m

Τα τελευταία νέα