Γενικά Οικονομικά Νέα

29-09-20 Ο ΓΓ Ανώτατης Εκπαίδευσης σε τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις Πανεπιστημίων-Στήριξη ξενόγλωσσων προγραμμάτων-ενίσχυση εξωστρέφειας ελληνικών ιδρυμάτων

Created: Wednesday, 30 September 2020 22:21
Hits: 5489

9

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 28-09-2020, ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Αποστόλη Δημητρόπουλου, με τις πρυτανικές αρχές των ελληνικών πανεπιστημίων. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη νέα δράση ΕΣΠΑ που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη ξενόγλωσσων και διεθνών προγραμμάτων σπουδών και να ενισχύσει τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων.

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο Επίκουρος Καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κ. Χρήστος Μιχαλακέλης, Eπιστημονικός Yπεύθυνος της  δράσης «Study in Greece», παρουσίασε τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στα πανεπιστήμια η δράση «Study in Greece» για τη διεθνή προβολή των προγραμμάτων τους και την προσέλκυση φοιτητών από άλλες χώρες σε αυτά. Η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής πύλης πληροφόρησης, οργάνωσης και συμβουλευτικής για εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα υλοποιούνται στην Ελλάδα, μέσω ενός ενιαίου διαδικτυακού τόπου, θα προβάλλει τις δυνατότητες σπουδών για διεθνείς φοιτητές, παράλληλα με τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς επίσης θα παρουσιάζονται και όλες οι πληροφορίες που συνεπικουρούν στην εξωστρέφεια και τη διεθνοποίησή τους.

 

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σκοπός είναι η χώρα να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ενίσχυση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων αναμένεται να έχει σημαντικά εκπαιδευτικά, πολιτισμικά και γεωπολιτικά οφέλη για τη χώρα, ενώ θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης, υψηλής ειδίκευσης, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης όχι μόνο για διεθνείς φοιτητές και ερευνητές αλλά και για Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.