Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Γενικά Οικονομικά Νέα

Πιστώνεται σήμερα το κοινωνικό μέρισμα στους πρώτους δικαιούχους

9

Σήμερα, 14 Δεκεμβρίου, πρόκειται να πιστωθούν τα χρήματα από το κοινωνικό μέρισμα για το 2018 σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώτων δικαιούχων. Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) Αναστάσιος Τάγαρης, δηλώνει ότι το ποσό που πιστώνεται σήμερα, ανέρχεται περίπου στα 675 εκατ. ευρώ και αφορά 1.463.000 νοικοκυριά, ενώ το συνολικό ποσό που διατίθεται, ανέρχεται στα 710 εκατ. ευρώ.

Πιστώνεται σήμερα το κοινωνικό μέρισμα στους πρώτους δικαιούχους | in.gr

Παράλληλα, ο κ. Τάγαρης διευκρινίζει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr, όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μπει, για να διαπιστώσει, αν είναι δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και να υποβάλει αίτηση για την καταβολή του, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα παραμείνει ανοιχτή για όσους δεν έχουν συμπληρώσει, μέχρι στιγμής, την αίτηση.

 

Με τις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τάγαρης σημειώνει ότι, για όσες αιτήσεις εγκριθούν έως και τις 21 Δεκεμβρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 28 Δεκεμβρίου.

 

Ενημερωθείτε, αν είστε δικαιούχοι και δηλώστε ότι αποδέχεστε το κοινωνικό μέρισμα σε έξι βήματα

 

Βήμα 1

 

Με την είσοδο στο σύστημα, θα ζητηθεί από τον πολίτη να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ του και να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά του, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων του).

 

Βήμα 2

 

Μετά τη συναίνεση, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο, κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκοι καταθέσεων) και μία λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού του.

 

Βήμα 3

 

Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Σκόπιμη κρίνεται η εισαγωγή ενός e-mail και του αριθμού ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

 

Βήμα 4

 

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε, αν πληροίτε τα κριτήρια, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο TAXISnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση, αναφέρεται ευκρινώς. Αν τυχόν έχει γεννηθεί παιδί στην οικογένεια, μετά την 1η Ιανουαρίου 2018, μπορεί να προστεθεί, εισάγοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ από το αντίστοιχο κουμπί.

 

Βήμα 5

 

Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

 

Βήμα 6

 

Για να καταστείτε δικαιούχος, πρέπει να πατήσετε το κουμπί (Έγκριση-Συναίνεση). Εάν πληροίτε τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2018, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.

 

Για τους άνω των 70 ετών που λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, η αίτηση θα δημιουργηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στο λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Το παραπάνω αφορά νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι. Δεν ισχύει, όμως, όταν στο νοικοκυριό υπάρχουν και άλλα μέλη. Για όποιον δεν επιθυμεί την αυτόματη καταβολή του μερίσματος, υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης της αίτησης.

 

Μεταξύ άλλων, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που κάποιος πληρούσε τις προϋποθέσεις της οίκοθεν καταβολής και για το μέρισμα του 2017 και δεν πραγματοποιήθηκε η πληρωμή, σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τη διασταύρωση των στοιχείων του. Σε αυτήν την περίπτωση, συστήνεται, φέτος, ο ενδιαφερόμενος να ακολουθήσει κανονικά τη διαδικασία υποβολής αίτησης και να μην περιμένει την αυτόματη υποβολή, προκειμένου να αποφευχθεί αντίστοιχο πρόβλημα με την περυσινή καταβολή.

www.in.gr

f t g m

Τα τελευταία νέα