Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Γενικά Οικονομικά Νέα

Πιο νωρίς τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ για 2018

2

Νωρίτερα θα φτάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ για το 2018 και η πληρωμή θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, που θα ισχύουν από το Μάρτιο, θα φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. 

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα λάβουν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων τον Ιούνιο αντί για το τέλος Αυγούστου, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.

Νωρίτερα έρχεται ο ΕΝΦΙΑ 

 

Όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στον realfm ίσως και εντός της ημέρας προκηρύσσονται οι θέσεις εκτιμητών, που θα προχωρήσουν άμεσα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, τιμές οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά τη διασταύρωσή τους με τα στοιχεία των τραπεζών. 

 

Το σχέδιο για την δημιουργία Επιτροπών παραπέμπεται για την επόμενη χρονιά, λόγω έλλειψης χρόνου. Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο. 

 

Σε ερώτηση, τι θα γίνει αν από την αναπροσαρμογή προκύψουν αυξήσεις στις φθηνές περιοχές και μειώσεις στις ακριβές, η υφυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα αλλάξουν αντίστοιχα οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασθενέστεροι και να μην ευνοηθούν οι έχοντες. 

 

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2018 θα αναρτηθούν μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, δηλαδή Ιούλιο ή Αύγουστο, με στόχο ο φόρος να πληρωθεί σε όσες το δυνατόν περισσότερες δόσεις ως τον Δεκέμβριο του 2018, χωρίς να αλλάζει το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι Μάρτιο οι αντικειμενικές

 

Μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να είναι έτοιμες και ψηφισμένες από τη Βουλή οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και το αργότερο μέχρι τον Μάιο να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα προκειμένου να παρουσιαστούν στους θεσμούς τα νέα σχέδια για τον ΕΝΦΙΑ.

 

Τη θέση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δυσκολεύει η συμφωνία με τους δανειστές για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές που θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες στις λαϊκές περιοχές και θα τις μειώσει στις ακριβές.

 

in.gr

f t g m

Τα τελευταία νέα