Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Γενικά Οικονομικά Νέα

Ε9: Τι να προσέξουν όσοι κάνουν αλλαγές χωρίς πρόστιμο

7

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να έδωσε παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων, πλην όμως, οι φορολογούμενοι είναι αντιμέτωποι με μια κρυφή... παγίδα. 

 

Η ρύθμιση για την οικοθελή αποκάλυψη των εισοδήμάτων προβλέπει ότι οι δηλώσεις που υποβάλλονται με βάση τις διατάξεις της δεν μπορούν να ανακληθούν ή να διορθωθούν εφόσον είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογητέας αξίας. Με αποτέλεσμα, πολλοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να διορθώσουν ούτε τα προφανή λάθη στις δηλώσεις ακινήτων Ε9.

 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελμάτων (ΠΟΦΕΕ) ένα από αυτά είναι το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σύμφωνα με τον Ν.4446/2016, καθώς εάν από λάθος αναγραφούν (διορθωθούν) κάποια στοιχεία που αυξάνουν την φορολογητέα αξία των ακινήτων, δεν είναι δυνατή καμία διόρθωση ή ανάκληση των δεδομένων αυτών.

Το «μείζον» ζήτημα με την δήλωση Ε9

 

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η Ομοσπονδία, έχουν προκύψει περιπτώσεις φορολογουμένων και επιχειρήσεων, που είναι αντιμέτωποι με ιδιαίτερα αυξημένο ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι αδύνατη η διόρθωση λανθασμένων στοιχείων στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, με αποτέλεσμα να χρειάζεται δεύτερη αναγραφή με τα σωστά στοιχεία για να γίνουν συμβόλαια (καθόσον δεν μπορεί να διαγραφεί το ακίνητο) καταλήγοντας σε καταβολή ΕΝΦΙΑ εις διπλούν.

 

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, Αντώνης Μουζάκης, εάν κάποιος φορολογούμενος που υπέβαλε τροποποιητική δήλωση Ε9 δηλώνοντας λανθασμένα ότι η επιφάνεια της κατοικίας του αντί για 100 τ.μ. είναι 1.000 τ.μ. επειδή υπέβαλε την δήλωση στο πλαίσιο της ρύθμισης για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων για να γλιτώσει το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ και με τη δήλωση προχώρησε, λανθασμένα, στην αύξηση της φορολογητέας αξίας δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε διόρθωση. 

 

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία αναφέρει ότι, είναι ανάγκη έστω και μεταγενέστερα να δοθεί λύση είτε νομοθετικά είτε με υπουργική απόφαση, διότι αφορούν ανθρώπινα λάθη με πολύ άδικο αποτέλεσμα.

 

Να σημειωθεί ότι περίπου 100.000 φορολογούμενοι έχουν κάνει ήδη χρήση των ευεργετικών διατάξεων, κλείνοντας εκκρεμείς υποθέσεις τους με την εφορία, υποβάλλοντας με χαμηλότερα πρόστιμα τροποποιητικές δηλώσεις. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν «αποκαλυφθεί» με τη ρύθμιση αδήλωτα κεφάλαια περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ οι βεβαιωμένοι φόροι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

 

in.gr

f t g m

Τα τελευταία νέα