Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

10-11-19 Πρωτοβουλία "Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια": ευκαιρίες, συνέργειες και προοπτικές από την ΕΕ για την εκπαίδευση

Created: Monday, 11 November 2019 17:21
Hits: 1342

3

Τα πανεπιστήμιά μας μπορούν να ενισχυθούν, να ισχυροποιηθούν, να ανοίξουν νέους ορίζοντες συμμετέχοντας στην Πρωτοβουλία "Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια" (European Universities Initiative). Τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρείχε η Υπουργός, κυρία Νίκη Κεραμέως, στους εκπροσώπους των τριών Ελληνικών Πανεπιστημίων, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως μέλους της συμμαχίας CIVIS, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ως μέλους της συμμαχίας CONEX US και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως μέλους της συμμαχίας EPICUR, που συμμετείχαν στο εναρκτήριο Συνέδριο της Πρωτοβουλίας "Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια" στις Βρυξέλλες.

 

Στην πανηγυρική εκδήλωση παρουσιάστηκαν σε πλήθος πολιτικών και μελών της πανευρωπαϊκής εκπαιδευτικής κοινότητας οι 17 επιλεγέντες συνασπισμοί Πανεπιστημίων που θα υλοποιήσουν το πιλοτικό πρόγραμμα "Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια". Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία αφορά στη δημιουργία συμμαχιών μεταξύ Πανεπιστημίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός των οποίων θα δύνανται να πραγματοποιηθούν συνεργασίες, κοινά προγράμματα, ανταλλαγές προσωπικού και φοιτητών, ευέλικτες μορφές διδασκαλίας κ.ά., δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να αποκτήσουν πτυχία συνδυάζοντας σπουδές σε περισσότερες χώρες της ΕΕ.

 

Πρόκειται για μία εξαιρετική δυνατότητα που παρέχεται στα Πανεπιστήμια της χώρας μας να αποκτήσουν περαιτέρω τεχνογνωσία, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, να διευρύνουν τους ορίζοντες των μελών της κοινότητάς τους. Καθώς προ ημερών δημοσιεύθηκε η δεύτερη πρόσκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων που μπορείτε να βρείτε εδώ, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παροτρύνει και άλλα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας να συνασπιστούν με Ευρωπαίους εταίρους τους και να υποβάλουν υποψηφιότητα ένταξης στη δεύτερη φάση της Πρωτοβουλίας "Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια".

 

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.