Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρυτάνεις κατά Γαβρόγλου για την κατανομή των 500 θέσεων μελών ΔΕΠ

9

Τη δυσαρέσκειά τους για τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου όσον αφορά την κατανομή 500 θέσεων μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ και την αντιστοίχιση των τμημάτων για τις μετεγγραφές του νέου ακαδημαϊκού έτους εξέφρασαν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου.

 

Για τις 500 θέσεις μελών ΔΕΠ, το προεδρείο της Συνόδου ανέφερε ότι η απόφαση κατανομής των θέσεων «δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση κατανομής που κατατέθηκε, όπως ζητήθηκε από τον κ. Υπουργό, ομόφωνα από τα μέλη της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων».

 

Στο ζήτημα αυτό πήρε θέση και η ΠΟΣΔΕΠ, κάνοντας λόγο για «λαϊκισμό» εκ μέρους του κ. Γαβρόγλου, αφού, όπως υποστήριξε, η απόφαση κατανομής των θέσεων δεν συνοδεύεται από την απόφαση για κατανομή των αντίστοιχων κονδυλίων.

 

«Οι θέσεις αυτές, όπως έχουμε επισημάνει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, δεν υπάρχουν. Ο υπουργός υπέγραψε μια απόφαση κενή περιεχομένου», τόνισε η ΠΟΣΔΕΠ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Γαβρόγλου συνεχίζει το λαϊκισμό και τις πομπώδεις ανακοινώσεις κενές περιεχομένου προφανώς για προεκλογικούς λόγους, μέχρι και την τελευταία στιγμή».

 

Όσον αφορά τις αντιστοιχίες των τμημάτων, η Σύνοδος σημείωσε ότι η απόφαση του υπουργού Παιδείας «δεν πληροί τις αναγκαίες ακαδημαϊκές και τυπικές προϋποθέσεις», καθώς «προβαίνει σε αντιστοιχίσεις λειτουργούντων με μη λειτουργούντα και άνευ προγραμμάτων σπουδών ακαδημαϊκά Τμήματα».

 

 

 

 

 

«Ο λαϊκισμός του κ. Γαβρόγλου συνεχίζεται»

«Ο λαικισμός του κ. Γαβρόγλου συνεχίζεται» τονίζει ο καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στάθης Ευσταθόπουλος σχολιάζοντας την απόφαση κατανομής των 500 νέων θέσεων ΔΕΠ στα πανεπιστήμια από τον απερχόμενο (σε δύο ημέρες) υπυοργό Παιδείας.

 

«Μακάρι να ήταν αλήθεια και μακάρι η απερχόμενη κυβέρνηση να το εννοούσε.Οι θέσεις αυτές όπως έχουμε επισημάνει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν (καθώς ο κ. Γαβρόγλου τις έχει εξαγγείλει άλλες τρεις φορές) δεν υπάρχουν. Ο Υπουργός υπέγραψε μια απόφαση κενή περιεχομένου» αναφέρει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και συνεχίζει:

 

«Και να εξηγήσω γιατί. Πολλές φορές μέσα στο 2018 η ΠΟΣΔΕΠ είχε ζητήσει από τον Υπουργό να δώσει 500 νέες θέσεις ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια για το 2019.

 

Ο Υπουργός όχι μόνο κώφευε, αλλά δήλωνε ότι θα προκύψουν νέες θέσεις από τις αφυπηρετήσεις των καθηγητών που θα αποχωρήσουν το 2019 (από το Σεπτέμβριο) και συνεπώς, δε χρειάζονται.

 

Έτσι με απόφαση του που ανακοινώθηκε στις 11/2/2019, κατανέμει 150 θέσεις ΔΕΠ για τα νέα τμήματα που αυτός δημιούργησε (και αυτή τη στιγμή όπως επίσης έχουμε ξαναπεί είναι «στον αέρα») χωρίς καμιά μελέτη και κανένα συνολικό σχεδιασμό για τον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

 

Όμως αυτές οι θέσεις στην πραγματικότητα δόθηκαν στα Πανεπιστήμια στις 27/5/2019 με την απόφαση κατανομής των κονδυλίων της αρμόδιας Υπουργού, δηλ. 3,5 μήνες μετά.

 

Έτσι λοιπόν και η τωρινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, εάν δε συνοδεύεται από την απόφαση για κατανομή των αντίστοιχων κονδυλίων (που δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα), είναι κενή περιεχομένου.

 

Και είναι προφανές, ότι κανένας δεν αναμένει ότι ο Υπουργός Παιδείας θα είναι στη θέση του μετά από 3,5 μήνες αλλά είναι επίσης προφανές ότι αν πραγματικά ο κ. Γαβρόγλου είχε εξασφαλίσει από την Κυβέρνηση τα κονδύλια γι αυτές τις θέσεις και τις εννοούσε, θα τις είχε δώσει αφού τις έχει εξαγγείλει από τις 16/3/2019.

 

Ο κ. Γαβρόγλου συνεχίζει το λαϊκισμό και τις πομπώδεις ανακοινώσεις κενές περιεχομένου προφανώς για προεκλογικούς λόγους, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ευτυχώς για την Ανώτατη Εκπαίδευση αποχωρεί σε δύο ημέρες.

 

Ας είναι ευχή όλων μας, η επόμενη Κυβέρνηση και ο επόμενος Υπουργός Παιδείας, να ακολουθήσουν μια άλλη πολιτική, αυτή της αυτονομίας των Πανεπιστημίων, της ουσιαστικής αναβάθμισης τους και της αποκατάστασης της χρηματοδότησης τους στα επίπεδα των υπηρεσιών που η ίδια η πολιτεία ζητά από αυτά».

www.in.gr

f t g m

Τα τελευταία νέα