Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ιστορίες ανομίας στο ΑΠΘ

2

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

«Στις 3 Μαρτίου στις 2 η ώρα το μεσημέρι, δύο άνδρες με προσέγγισαν και μου πρότειναν να αγοράσω “μαύρο, φίλε;”. Μέσα σε πανεπιστήμιο, ντροπή».

30s1apth

«Στις 13 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στην πλατεία μπροστά από το Χημείο, μια γυναίκα, μάλλον υπό την επήρεια ουσιών ή αλκοόλ, έβριζε και φώναζε σε τυχαίους περαστικούς φοιτητές, ενώ ήταν πολύ επιθετική απέναντι στους φύλακες που την περικύκλωσαν και την οδήγησαν εκτός πλατείας».

 

«Στις 14/3, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Χημείου, ένας άγνωστος χτύπησε στο πρόσωπο μια κοπέλα και κατόπιν της έκλεψε το κινητό τηλέφωνο».

 

«Στις 16 Μαρτίου, στην είσοδο της παλιάς Φιλοσοφικής, προσπάθησα να περάσω την πόρτα μπροστά. Εκεί ήταν δύο μητέρες με τρία παιδιά Δημοτικού και ατάραχα δύο βαποράκια είχαν βγάλει το σακουλάκι με τα ναρκωτικά και το μετρούσαν».

 

Και ο κατάλογος είναι μακρύς... Πρόκειται για περιστατικά όπως καταγράφονται από τους ίδιους τους φοιτητές του ΑΠΘ, σε μία προσπάθεια να πιέσουν για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων.

 

Κάτω από το χαλί

 

Αλλωστε, το πρόβλημα είναι εγνωσμένο εδώ και καιρό, ωστόσο οι παρεμβάσεις της Αστυνομίας δεν καταφέρνουν να το εξαλείψουν δραστικά, απλώς ίσως να το... κουκουλώσουν κάτω από το χαλί. Ουσιαστικά, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα (π.χ. καταλλαγή για ένα διάστημα της διακίνησης μετά μία παρέμβαση της αστυνομίας, αλλά επανεμφάνισης του προβλήματος έπειτα από λίγο). Την ίδια στάση τηρεί επί της ουσίας το υπουργείο Παιδείας, ενώ η επιτροπή για την αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας έμεινε, στο πόρισμά της, σε θεωρητικές προτάσεις. Το ζήτημα βέβαια απαιτεί συνεργασία των συναρμόδιων αρχών (Ιδρυμα, αστυνομία, δικαστικές αρχές, δήμος).

 

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές που απαρτίζουν τη «Συντονιστική Επιτροπή Δράσης κατά των Ναρκωτικών στο ΑΠΘ» δημιούργησαν μία φόρμα «έτσι ώστε ο κάθε φοιτητής, καθηγητής, εργαζόμενος του ΑΠΘ αλλά και πολίτης να μπορεί να μας κοινοποιήσει ένα περιστατικό που υπέπεσε στην αντίληψή του με στόχο την ενημέρωση σε τακτική βάση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της Αστυνομίας» όπως λένε στην ανακοίνωσή τους. Και η καταγραφή συνεχίζεται. Ενδεικτικά, φοιτητής ανέφερε ότι «στις 28 Μαρτίου νωρίς το μεσημέρι στην παλιά Φιλοσοφική, στο δέντρο δίπλα στις σκάλες του κτιρίου σταμάτησε διακινητής με τσάντα πλάτης και έκανε σινιάλο σε νεαρό ζευγάρι που ερχόταν μαζί του από τον δρόμο. Ηρθαν μέσα στο προαύλιο και τους έδωσε από την τσάντα του το εμπόρευμα».

 

Το πρόβλημα της παραβατικότητας εντός των χώρων του ΑΠΘ, και δη η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η επόμενη πρυτανική ηγεσία, μετά την ανακοίνωση του νυν πρύτανη Περικλή Μήτκα ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα. «Μου κάνατε τη μεγάλη τιμή και μου αναθέσατε τη μεγάλη ευθύνη για πέντε χρόνια. Πασχίσαμε πολύ, ως δραπέτες της μετριότητας και υπηρέτες της αριστείας. Εύχομαι η επόμενη διοίκηση με την ίδια αφοσίωση, με φρέσκες ιδέες και (μακάρι) με περισσότερους πόρους, να ανοίξει νέους δρόμους για το Αριστοτέλειο. Είμαστε πολλοί και καλοί, μια δύναμη ανεξάντλητη που μπορεί να αλλάξει και την πόλη και τον τόπο. Ετσι θα βλέπω πάντα την αποστολή μας και σας ευχαριστώ και πάλι για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», ανέφερε προς το ΑΠΘ ο κ. Μήτκας, ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη θητεία του.

 

Εως τώρα την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τον πρυτανικό θώκο έχουν εκδηλώσει ο νυν αναπληρωτής πρύτανης, καθηγητής στο τμήμα Φυσικής κ. Θεόδωρος Λαόπουλος και ο καθηγητής Κτηνιατρικής κ. Νίκος Παπαϊωάννου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα