Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

10-08-18 Η χάραξη πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση με γνώμονα το μέλλον, στο επίκεντρο της περιοδείας του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στη Θεσσαλία και τη Λαμία

2

Στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης 9 Αυγούστου ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία.

Τον Υπουργό υποδέχτηκαν οι πρυτανικές αρχές, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί και μέλη του προσωπικού. Μετά την προσφώνηση του Πρύτανη κ. Γ. Πετράκου, ο κ. Γαβρόγλου ανέλυσε τους άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις, τα διακυβεύματα και την ανάγκη χάραξης πολιτικής με γνώμονα το μέλλον. Αναφέρθηκε κατόπιν στο σχέδιο για την «νέα αρχιτεκτονική του πανεπιστημίου Θεσσαλίας» και την ανάγκη να διορθωθούν παθογένειες με βάση τον ορθολογισμό και το συνεχή διάλογο.

Στη εκτενή συζήτηση που ακολούθησε κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις για το ίδρυμα, ώστε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αφενός να ξεπεράσει υφιστάμενα προβλήματα κυρίως, όμως, να έρθει κοντύτερα στις τοπικές κοινωνίες και να διαδραματίσει βαρύνοντα ρόλο διεθνώς.

Νωρίτερα κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα, ο κ. Γαβρόγλου είχε ουσιαστικές και γόνιμες συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και τον Δήμαρχο Λάρισας κ. Α. Καλογιάννη. Κεντρικό θέμα στις δύο συναντήσεις ήταν το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι οι όροι στη διαμόρφωσης του νέου χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν μπορεί παρά να είναι αμιγώς ακαδημαϊκοί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό στον διάλογο, αλλά όχι σε πολιτικά και κομματικά παιχνίδια που για χρόνια παίζονταν στις πλάτες της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Συμφωνήθηκε, τέλος, το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και Δημάρχους της Θεσσαλίας στην Αθήνα, για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λάρισα ο κ. Γαβρόγλου παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννας Βαγενά και κ. Νίκου Παπαδόπουλου.

«Το σχέδιο που προετοιμάζεται εδώ και έναν χρόνο αφορά κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που αναφέρεται ως ‘συγχωνεύσεις’ ή ‘συνενώσεις τμημάτων’. Αφορά μια στρατηγική συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μετά το 1982. Αφορά το αύριο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μας ενδιαφέρει οι όποιες προτάσεις να καταλήξουν σε συναίνεση. Θέλουμε συναινέσεις στη στρατηγική. Το σημαντικό είναι με ποιους όρους συζητούμε αυτό το αύριο», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι τις τελικές προτάσεις της επιτροπής των Ιδρυμάτων: «Ζητήσαμε από τα ιδρύματα να μας υποδείξουν τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα ελάμβαναν μέρος σε μια συζήτηση με σκοπό να καθορισθεί το μέλλον των Ιδρυμάτων. Η λογική αυτής της διαδικασίας, μια διαδικασία “από κάτω προς τα πάνω”, δεν έχει συμβεί ποτέ στη χώρα από το 1974 και μετά και στηρίζεται στην άποψή μας ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις επιτροπές αυτές είναι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την Ανώτατη Εκπαίδευση». Και συμπλήρωσε: «Μέχρι σήμερα η συζήτηση που γινόταν στη χώρα αφορούσε την δημιουργία ή μη νέων τμημάτων. Σήμερα δεν επιδιώκουμε να συζητήσουμε με όρους γνωσιακούς αλλά με όρους κοινωνίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Πανεπιστημίου το οποίο θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία».

«Από τη Λάρισα φεύγω με μεγαλύτερο πείσμα πως αυτή μας η προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί» είπε ο κ. Γαβρόγλου, ενώ αναφερόμενος στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι θα πρέπει να μεταφέρει τις δικές της αναπτυξιακές ανάγκες αλλά δεν μπορεί να καθορίζει το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα. «Μέχρι σήμερα, τοπικά συμφέροντα και, αν θέλετε, καλώς νοούμενα συμφέροντα, καθόριζαν εν πολλοίς το πού θα δημιουργηθούν Τμήματα και Σχολές. Αυτό πλέον δεν μπορεί να ισχύει και χαίρομαι γιατί τόσο ο κ. Αγοραστός, όσο και ο κ. Καλογιάννης έδειξαν να συμφωνούν απόλυτα με αυτή μας τη θέση».

Τέλος, ο Υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα. «Θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση και την χρηματοδότησή του. Θα έχει ερευνητικό χαρακτήρα και κοινωνική διάσταση. Πρέπει όμως να δούμε με το συναρμόδιο Υπουργείο Υγείας το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα το θωρακίσει», ανέφερε.

Σήμερα, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου επισκέπτεται τη Λαμία προκειμένου να συναντηθεί με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Δημάρχους της περιοχής και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστα Μπακογιάννη.

f t g m

Τα τελευταία νέα