Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στον «αέρα» ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σε οριακή κατάσταση

βρίσκονται τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς έχουν λάβει μόλις 2 εκατ. ευρώ από τα 112 εκατ. από την τακτική επιχορήγηση. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή Θ. Καράογλου, σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, «για το τρέχον οικονομικό έτος έχουν διαβιβαστεί προς την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Παιδείας δικαιολογητικά χρηματοδότησης συνολικού ύψους περίπου 112.000.000 ευρώ, για κάλυψη δαπανών λειτουργίας, σίτισης φοιτητών και μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της χώρας, εκ των οποίων έχει εξοφληθεί ποσό περίπου 2.000.000 ευρώ που αφορά στη μισθοδοσία ωρομισθίου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ». Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η ενταλματοποίηση και εξόφληση του παραπάνω ποσού ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται διοικητικά η ΥΔΕ στο υπουργείο Παιδείας.

Ερώτηση

Από την πλευρά του, ο βουλευτής κ. Καράογλου στην ερώτησή του υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν πανεπιστήμια, που αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες και θα είναι αδύνατο να επαναλειτουργήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς».

Το αδιέξοδο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων -σημειώνει- επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, έπειτα από τη δέσμευση μέρους των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Πηγη: www.imerisia.gr

f t g m

Τα τελευταία νέα