Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα απο την Βουλή

14-12-18 Ομιλία Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό

7

«Έπειτα από 8 χρόνια μνημονιακού χειμώνα, το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που συζητούμε σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, σκιαγραφώντας την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και την επανένταξη της χώρας στο διεθνές πλαίσιο», δήλωσε από το βήμα της Βουλής η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό.

 

Η Υφυπουργός παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία που αφορούν το πλέγμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί και υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας σε θέματα του χαρτοφυλακίου της. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τα περυσινά δεδομένα, οι μαθητές/τριες που χρήζουν υπηρεσιών ΕΑΕ είναι 95.000 στην Γενική τάξη και 11.000 στις Σχολικές Μονάδες ΕΑΕ. Όπως εξήγησε, το μόνιμο προσωπικό στην ΕΑΕ φτάνει μόλις τους 3.536, ενώ από τους 30.000 αναπληρωτές που προσελήφθησαν φέτος, οι περίπου 16.000 αξιοποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες της ΕΑΕ. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι οι μόνιμοι διορισμοί στην Εκπαίδευση ξεκινούν από την ΕΑΕ, με 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών, Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη νέα στοχοθεσία για την ΕΑΕ και συγκεκριμένα στον προγραμματισμό της «πρώιμης παρέμβασης» στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και στη διαμόρφωση νέων δομών μεταγυμνασιακής υποστήριξης.

 

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός μίλησε για τις παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, παρουσιάζοντας ακροθιγώς την αλλαγή αρχιτεκτονικής και τις δράσεις που βρίσκονται υπό εξέλιξη, όπως το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», αλλά και τις προοπτικές και τις εναλλακτικές των αποφοίτων, όπως η πρόσβαση σε 2ετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και η δυνατότητα συμμετοχής στο νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας», αποκτώντας επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 5.

 

Επιπλέον, η κ. Τζούφη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά έγκαιρη κάλυψη της συντριπτικής πλειονότητας των εκπαιδευτικών και διοικητικών κενών και την αύξηση του Προϋπολογισμού.

 

Η Υφυπουργός επεσήμανε ότι «η εκπαίδευση στη χώρα μας δέχτηκε σοβαρό πλήγμα, καθώς η μείωση των εισοδημάτων κατά 50%, αλλά και των κρατικών δαπανών κατά 34% επέδρασσε σε μια σειρά καταστάσεων που σχετίζονται με την παιδική φτώχεια, την υλική αποστέρηση και τις επιδόσεις των μαθητών.

 

Η διάθεση λιγότερων πόρων», πρόσθεσε, «καθώς και η μείωση των δαπανών για τα σχολεία συνέβαλλε στην ένταση των ανισοτήτων. Παράλληλα, ελαττώθηκε ο αριθμός ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων και η συντήρησή τους έγινε υπερβολικά δύσκολη, οι μισθοί των εκπαιδευτικών μειώθηκαν και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εκπαιδευτικών και άλλων ειδικών, πάγωσαν εδώ και 10 χρόνια, ενώ παράλληλα περισσότεροι από 30.000 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν». Από «την επιθετική αυτή πολιτική δεν γλύτωσαν ούτε τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα», τόνισε, «που υποχρηματοδοτήθηκαν και υπονομεύθηκαν έναντι ενός νεοφιλελεύθερου ιδεολογήματος περί ιδιωτικοποίησης, οδηγώντας χιλιάδες νέους στη φυγή προς χώρες του εξωτερικού, αφού δεν υπήρχαν θέσεις αντίστοιχες των προσόντων τους».

 

Η κ. Τζούφη υπενθύμισε ότι «για την Κυβέρνησή μας, η ουσιαστική στήριξη του Κοινωνικού Κράτους γενικά και της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης ειδικά, αποτελεί προτεραιότητα και βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας από τότε που βρισκόμασταν στην Αντιπολίτευση. Βασικό μας μέλημα είναι να σταθεροποιήσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολό του», τόνισε, ώστε «να αρχίσουμε πια να συζητούμε για τις ποιότητες της εκπαίδευσης, που μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο υπό το πρίσμα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για όλες και για όλους».

 

Στην κατεύθυνση αυτή, «κινούμαστε σε διαρκή διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, με νομοθετικό έργο, την αύξηση των κονδυλίων και το μεταρρυθμιστικό μας πλαίσιο και βεβαίως με συνέχιση των δράσεων και με προγραμματικό πλαίσιο της επόμενης ημέρας, σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία, αλλά πρωτίστως με την εκπαιδευτική κοινότητα, τις τοπικές αρχές και την ίδια την κοινωνία», δήλωσε καταλήγοντας η κ. Τζούφη.

 

f t g m

Τα τελευταία νέα