Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα απο την Βουλή

Επερωτηση στη Βουλή Δημήτρη Κωνσταντόπουλου με θέμα : Επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εργαστηριακών κέντρων

1

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

 

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

 

Θέμα : Επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εργαστηριακών κέντρων

 

Κύριε Υπουργέ,

Είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για το νομοθετικό πλαίσιο επιλογής στελεχών στη διοίκηση και εποπτεία της εκπαίδευσης. 

Τρεις Υπουργοί τρεις διαφορετικοί νόμοι. Πρωτόγνωρο και ανησυχητικό, γιατί δείχνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει το χώρο της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.

Τονίσαμε και κατά τη διαδικασία της συζήτησης του Ν.4473/2017θέματα αντισυνταγματικότητας καιζητήσαμε να προχωρήσετε σε επιλογές με την προβλεπόμενη σειρά :Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολικών Μονάδων. Δεν εισακουστήκαμε.

Επισημάναμε την αδιαφάνεια στη διαδικασία συγκρότησης των Συμβουλίων Επιλογής και τον ορισμό των Προέδρων τους.Προβλέψαμε την έλλειψη αντικειμενικότητας στη διαδικασία της συνέντευξης, χωρίς τράπεζα θεμάτων.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν .Ό,τι ξεκίνησε με τον ορισμό των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης των οποίων και αναμένουμε ακόμα τα βιογραφικά,συνεχίστηκε με τις συνεντεύξεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης το 2015 και ολοκληρώθηκε με τις πρόσφατες επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.

Η ανάγνωση των βαθμολογιών στις συνεντεύξεις δυστυχώς  μας δικαιώνει , οι «άριστοι» υπολείπονται των «αρεστών». Τα παράπονα πάρα πολλά και οι διαμαρτυρίες καθημερινά πληθαίνουν.

Η περίπτωση της αξιολόγησης των υποψηφίων Διευθυντών από το ΠΥΣΔΕ Πειραιά όμωςξεπερνά κάθε όριο.Πέρα από το παράτυπο της λειτουργίας του Συμβουλίου επιλογής (6 μέλη αντί 7) και (1 γυναίκα αντί 2) σύμφωνα με την αρχή της ισότητας, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία μέσα από τη διαδικασία της συνέντευξης ακύρωσαν το έργο υποψηφίων Διευθυντών με πολυετή προσφορά , εξαιρετική επιστημονική συγκρότηση έργο και κοινωνική αποδοχή.

Καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αξιοπρέπειας και υποψήφιοι που ήταν στις πρώτες θέσεις του πίνακα, βαθμολογήθηκαν με 3 και 4.

Κύριε Υπουργέ, ο χώρος της Εκπαίδευσης δεν προσφέρεται για τυφλές συγκρούσεις και συντεχνιακές αγκυλώσεις. Η διοίκηση υπηρετεί το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά μας , πέρα από κόμματα και πολιτικές αντιλήψεις. 

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1. Θα προχωρήσετε στην αντικατάσταση των ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ με ανοικτή πρόσκληση και αντικειμενικό σύστημα επιλογής των μελών τους ;

2. Πότε και με ποιο νομοθετικό πλαίσιο θα γίνουν οι επικείμενες επιλογές των Σχολικών Συμβούλων –θεσμό τον οποίο καθημερινά απαξιώνετε με δηλώσεις- και των Διευθυντών Εκπαίδευσης ;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

 

f t g m

Τα τελευταία νέα