Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Νομοθεσία

Άδειες Μονίμων Εκπαιδευτικών (Φεβρουάριος 2020)

5

Άδειες Μονίμων Εκπαιδευτικών

Άδειες που χορηγούνται από
τη Δ/νση Π.Ε. Χανίων

Σας παραθέτουμε τις σημαντικότερες πληροφορίες για τα παρακάτω είδη άδειας.

Είδη Αδειών:

Άδειες Διευθυντών/ντριών και Προϊσταμένων σχολικών μονάδων
Άδεια κύησης δύο μηνών. Δικαιολογητικά: η εκπαιδευτικός πρέπει να προσκομίσει στη Δ/νση ΠΕ Χανίων αίτηση και ιατρική γνωμάτευση που να αναγράφει την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού.
Άδεια λοχείας τριών μηνών. Δικαιολογητικά: η εκπαιδευτικός πρέπει να προσκομίσει στη Δ/νση ΠΕ Χανίων αίτηση, ληξιαρχική πράξη Γέννησης, και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τη χορήγηση επιδόματος τέκνου. Σε περίπτωση γέννησης τέκνου πέραν του 3ου, (δηλαδή 4ου τέκνου και άνω) η άδεια προσαυξάνεται κατά 2 μήνες. Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, η άδεια προσαυξάνεται κατά 1 μήνα για κάθε τέκνο πέραν του ενός.
Άδεια ανατροφής εννέα μηνών. (οποτεδήποτε έως το τέκνο να συμπληρώσει το 4ο έτος ηλικίας). Χορηγείται συνεχόμενη και διακόπτεται μόνο λόγω συμμετοχής στο σεμινάριο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης (Π.Ε.Κ), λόγω χορήγησης άδειας μητρότητας (κύησης-λοχείας), ή λόγω χορήγησης μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας ή επαπειλούμενης κύησης. Δικαιολογητικά: αίτηση ένα μήνα πριν την έναρξη της άδειας, υπεύθυνη δήλωση της ενδιαφερόμενης που να αναγράφεται ότι δε θα κάνει χρήση μειωμένου ωραρίου, υπεύθυνη δήλωση του συζύγου-δικαιούχου που να αναγράφεται ότι δε θα κάνει χρήση μειωμένου ωραρίου ή της ανατροφής, και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Εάν επιθυμούν να  μοιραστούν την άδεια ανατροφής,  στις υπεύθυνες δηλώσεις αναγράφουν το χρονικό διάστημα  που θα κάνουν χρήση, άπαξ για τον καθένα, πάντοτε διαδοχικώς και μέχρι το 4ο έτος του τέκνου.
Εξάμηνη άδεια ανατροφής διδύμων κλπ τέκνων: Σε περίπτωση δίδυμων, τρίδυμων κλπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας έξι μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός, μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει το 4ο έτος. Δικαιολογητικά: αίτηση ένα μήνα πριν την έναρξη της άδειας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος είναι δικαιούχος κατατίθενται και υπεύθυνες δηλώσεις όπου θα καθορίζεται ποιος θα κάνει χρήση της άδειας, ή εάν επιθυμούν να τη μοιραστούν,  αναγράφουν το χρονικό διάστημα  που θα κάνουν χρήση, άπαξ για τον καθένα, πάντοτε διαδοχικώς και μέχρι το 4ο έτος του τέκνου.
Τρίμηνη άδεια με αποδοχές, η οποία χορηγείται από το 3ο τέκνο και άνω, αυτοτελώς για κάθε τέκνο ξεχωριστά. Χορηγείται υποχρεωτικά είτε αμέσως μετά τη λήξη της άδεια λοχείας είτε μετά τη λήξη της άδειας ανατροφής είτε με την έναρξη σχολικού έτους, μέχρι το 6ο έτος του τέκνου. Δικαιολογητικά: αίτηση ένα μήνα πριν την έναρξη της άδειας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Άδεια επιμορφωτική. Χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας σε υπαλλήλους που μετέχουν σε διαγωνισμούς για να πάρουν υποτροφία ή να εισαχθούν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) ή για να επιλεγούν για φοίτηση σε κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών, σε αντικείμενα που ενδιαφέρουν την υπηρεσία. Όμοιες άδειες μπορεί να χορηγούνται για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται και οι μέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού. Δικαιολογητικά: αίτηση, πρόσκληση/ ανακοίνωση του συνεδρίου/σεμιναρίου κλπ, και βεβαίωση παρακολούθησης.
Άδεια συνδικαλιστική.
Άδειες αιρετών ΟΤΑ Ά ή ΄Β βαθμού.
Άδεια άνευ αποδοχών έτους (μέχρι 31-08), όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, ιδίως θεραπεία δυσίατων ασθενειών του ίδιου του εκπαιδευτικού ή των μελών της οικογένειάς του, ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, ανάγκη προσωρινής εγκατάστασης στο εξωτερικό. Δικαιολογητικά: αίτηση έως τον μήνα Ιούνιο το αργότερο, εκτός αιφνίδιων περιπτώσεων, και τυχόν δικαιολογητικά που πιστοποιούν τους λόγους που επικαλείται ο εκπαιδευτικός.
Άδεια άνευ αποδοχών ενός έτους για ανατροφή (μέχρι 31-08), όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών. Διακόπτεται μόνο αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι (π.χ. άδεια κύησης, λοχείας, εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου). Δικαιολογητικά: αίτηση και ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου/πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Άδεια άνευ αποδοχών ενός μηνός, εφόσον οι ανάγκες της Υπηρεσίας το επιτρέπουν. Δικαιολογητικά: αίτηση και τυχόν δικαιολογητικά που πιστοποιούν τους λόγους που επικαλείται ο εκπαιδευτικός.
Κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές (εφόσον εξαντληθούν οι αναρρωτικές άδειες που δικαιούται η εκπαιδευτικός για επαπειλούμενη κύηση). Δικαιολογητικά: αίτηση και ιατρική βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος. (διπλή υπογραφή και σφραγίδα γιατρών).
Αθλητική άδεια
Πρόσθετη άδεια ανατροφής σε θετούς, ανάδοχους γονείς και γονείς που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, διάρκειας τριών μηνών, εφόσον το υιοθετημένο τέκνο είναι ηλικίας έως και 6 ετών. Δικαιολογητικά: αίτηση και αντίστοιχο αποδεικτικό. Εάν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι και θέλουν να κάνουν χρήση από κοινού, καταθέτουν υπεύθυνες δηλώσεις με την κατανομή του τριμήνου μεταξύ τους, ποτέ όμως ταυτόχρονα για το ίδιο χρονικό διάστημα.



Άδειες που χορηγούνται από τον/την
κ. Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/η της Σχολικής Μονάδας



Είδος άδειας και Διάρκεια ανά ημερολογιακό έτος: Δεν μεταφέρονται

Κανονική άδεια: έως 10 εργάσιμες ημέρες για σοβαρούς λόγους ανάγκης. Δικαιολογητικά: αίτηση.
Άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης τέκνων:
Έως 4 εργάσιμες για 1 παιδί,
Έως 5 εργάσιμες για παιδιά στην ίδια βαθμίδα,
Έως 6 εργάσιμες για παιδιά σε διαφορετικές βαθμίδες . Δικαιολογητικά: αίτηση και βεβαίωση από το σχολείο φοίτησης των τέκνων.
Άδεια εξετάσεων: έως 14 εργάσιμες, 2 μέρες άδεια ανά μέρα εξέτασης/παράδοσης εργασίας/συνάντησης με τον επιβλέποντα καθηγητή σε περίπτωση εκπόνησης διδακτορικής διατριβής. Χορηγείται πριν ή κατά την ημέρα εξέτασης. Δύναται να χορηγηθεί και μετά την ημέρα εξέτασης, εφόσον απαιτείται μετάβαση του υπαλλήλου σε άλλη πόλη. Εάν οι εξετάσεις γίνονται Σαββατοκύριακο, χορηγούνται σε εργάσιμες ημέρες. Δικαιολογητικά: αίτηση, πρόγραμμα εξεταστικής και βεβαίωση συμμετοχής στις εξετάσεις.
Άδεια ασθένειας τέκνου (για ανήλικα τέκνα), ως αυτοτελές δικαίωμα του κάθε γονέα-υπαλλήλου:
έως 4 εργάσιμες,
έως 7 εργάσιμες για τρίτεκνους
έως 10 εργάσιμες για πολύτεκνους,
έως 8 εργάσιμες για μονογονείς. Δικαιολογητικά: αίτηση (εντός 7 ημερών από την απουσία του εκπαιδευτικού) και σχετική ιατρική γνωμάτευση.
Άδεια λόγω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επτά εργάσιμων ημερών. Δικαιολογητικά: αίτηση και σχετική ιατρική βεβαίωση του θεράποντος ιατρού και του Διευθυντή μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.)






ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ έως 8 ημέρες (στο τρέχον ημερολογιακό έτος):
Αναρρωτική άδεια με υπεύθυνη δήλωση: έως 2 ημέρες, όχι συνεχόμενες.(αφαιρούνται από τις 8 ημέρες). Δικαιολογητικά: αίτηση και υπεύθυνη δήλωση (αντί ιατρικής γνωμάτευσης).
Αναρρωτική άδεια με ιατρική γνωμάτευση: έως 8 ημέρες συνεχόμενα ή διακοπτόμενα. Δικαιολογητικά: αίτηση και αντίστοιχη ιατρική γνωμάτευση.
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ  πέραν των 8 ημερών:
Με γνωμάτευση Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής (όλες οι αναρρωτικές και η αναρρωτική επαπειλούμενης κύησης). Δικαιολογητικά: αίτηση και αντίστοιχη ιατρική γνωμάτευση, η οποία προωθείται μέσω του σχολείου (με αρ. πρωτοκόλλου) και έπειτα μέσω της Δ/νσης στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.
Αναρρωτική άδεια με γνωμάτευση/εξιτήριο Δ/ντή κλινικής Δημ. Νοσοκομείου και εφόσον πρόκειται για νοσηλεία 7 ημερών τουλάχιστον (δεν απαιτείται Έγκριση Υγειονομικής Επιτροπής). Δικαιολογητικά: αίτηση και αντίστοιχη ιατρική γνωμάτευση/εξιτήριο.
Αναρρωτική άδεια κατόπιν χειρουργικής επέμβασης σε Δημόσιο Νοσοκομείο ή Ιδιωτική κλινική (δεν απαιτείται Έγκριση Υγειονομικής Επιτροπής). Δικαιολογητικά: αίτηση και αντίστοιχη ιατρική γνωμάτευση/εξιτήριο.

ΕΙΔΙΚΕΣ
Ειδική άδεια γάμου: έως 5 εργάσιμες ημέρες, αμέσως πριν ή μετά την τέλεση του γάμου. Δικαιολογητικά: αίτηση και ληξιαρχική πράξη γάμου.
Ειδική άδεια λόγω θανάτου, συζύγου τους ή και συγγενών έως και β’ βαθμού (εξ αίματος και εξ αγχιστείας): έως 3 εργάσιμες ημέρες, συνεχόμενες με το γεγονός: Δικαιολογητικά: αίτηση, ληξιαρχική πράξη θανάτου και υπεύθυνη δήλωση όπου αναγράφεται ο βαθμός συγγένειας.
Ειδική άδεια για γέννηση τέκνου στον πατέρα εκπαιδευτικό. Η άδεια χορηγείται και σε περίπτωση υιοθεσίας (εφόσον το τέκνο δεν έχει υπερβεί το 2ο έτος): έως 2 εργάσιμες ημέρες συνεχόμενες με το γεγονός. Δικαιολογητικά: αίτηση και αντίστοιχο αποδεικτικό.
Ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος: έως 3 εργάσιμες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών που το σχολείο είναι κλειστό λόγω εκλογικού κέντρου. Δικαιολογητικά: αίτηση και βεβαίωση συμμετοχής.
Ειδική άδεια για συμμετοχή σε δίκη: έως 3 εργάσιμες ημέρες (συμπεριλαμβάνεται και η μετακίνηση ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση). Δικαιολογητικά: αίτηση, κλήση, και βεβαίωση παράστασης στη δίκη.
Άδεια ανυπαίτιου κωλύματος, (σε περίπτωση πχ απαγορευτικού απόπλου). Δικαιολογητικά: αίτηση και βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα.
Ειδική άδεια νοσήματος (για τον ίδιο/ σύζυγο/ τέκνο) που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος ή περιοδική νοσηλεία, έως 22 εργάσιμες ημέρες, ως αυτοτελές δικαίωμα του κάθε γονέα-υπαλλήλου. Δικαιολογητικά: αίτηση και Γνωμάτευση της Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής ότι ο εκπαιδευτικός εμπίπτει στο Νόμο των 22 ημερών.
Χορηγείται και σε εκπαιδευτικούς με τέκνα που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση, σύνδρομο Down, ή Δ.Α.Δ.(εφόσον αυτά που πάσχουν από Δ.Α.Δ. είναι ανήλικα ή ενήλικα αλλά βεβαιώνεται με υπεύθυνη δήλωση του εκπαιδευτικού ότι δεν εργάζονται). Δικαιολογητικά: αίτηση και σχετική γνωμάτευση δημόσιου Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου ή Παιδοψυχιατρικού τμήματος νοσοκομείου ή Πιστοποιητικό Αναπηρίας από ΚΕΠΑ.
Η συνολική άδεια νοσήματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 22 ημέρες ημερολογιακά, είτε πρόκειται για ένα πάσχον τέκνο είτε για περισσότερα του ενός.
Ειδική Γονική άδεια: έως 10 εργάσιμες για εκπαιδευτικούς με τέκνα (ηλικίας έως και 18 ετών συμπληρωμένων) που πάσχουν από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, από νεοπλασματική ασθένεια, ή χρήζουν μεταμόσχευσης. Επίσης, για τέκνα που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση, σύνδρομο Down, ή αυτισμό. Η ειδική γονική άδεια είναι αυτοτελές δικαίωμα του κάθε γονέα. Δικαιολογητικά: αίτηση και σχετική γνωμάτευση δημόσιου Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου ή παιδοψυχιατρικού τμήματος νοσοκομείου ή πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ.
Ειδική άδεια αναπηρίας (για ποσοστό αναπηρίας 50 % και άνω): 6 εργάσιμες ημέρες, επιπλέον της κανονικής τους άδειας. Δικαιολογητικά: αίτηση και πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ.
Ειδική άδεια αιμοδοσίας: 2 ημέρες πέραν της ημέρας αιμοδοσίας. Δικαιολογητικά: αίτηση και βεβαίωση αιμοδοσίας.

Για τη διευκόλυνση όλων, παρακαλούμε να απευθύνονται στη Δ/νση μόνο Δ/ντές/ντριες και Προϊστάμενοι-ες των Σχολικών Μονάδων, σχετικά με άδειες που χορηγούν οι ίδιοι.


f t g m

Τα τελευταία νέα