Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Ειδική Αγωγή

20-07-18 Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας με το ΣΑΤΕΑ

3

Σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπης Τζούφη με το Σύλλογο Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ). Στη συνάντηση παρέστησαν η Πρόεδρος του ΔΣ, κα Μαρίνα Κακαζιάνη, η Γραμματέας κα Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου και το μέλος κα Βασιλική Κυρίστη.

 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν τη φοίτηση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς και στην εργασιακή προοπτική των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα, τέθηκε η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα Ειδικά Νηπιαγωγεία και στα Τμήματα Ένταξης και η στελέχωσή τους με επαρκές αριθμό υποστηρικτικού προσωπικού. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη της έγκαιρης και πρώιμης παρέμβασης, η δημιουργία ξεχωριστών χώρων για τα Τμήματα Ένταξης, η θεσμοθέτηση μεταβατικού εκπαιδευτικού προγράμματος από βαθμίδα σε βαθμίδα, καθώς και η ανάγκη για την επέκταση της λειτουργίας των Ολοήμερων Ειδικών Σχολείων.

 

Η Υφυπουργός επεσήμανε πως «η υποστήριξη και η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, με στόχο την ισότιμη και δίχως περιορισμούς πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία». Για το λόγο αυτό, συνέχισε ότι «πρέπει να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά γεννήσεων παιδιών με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος».

 

Σημειώνεται πως για το σχολικό έτος 2017-18 αν και διπλασιάστηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υποστηρίζουν αυτούς τους μαθητές, καλύφθηκε μόνο το 50% των αναγκών σε Παράλληλη Στήριξη. Σύμφωνα με την Υφυπουργό, επιδίωξη του Υπουργείου είναι «να καλυφθούν ακόμη περισσότερες θέσεις και ανάγκες, ενώ για την εκπλήρωση των συγκεκριμένων στόχων προβλέπεται η  επέκταση των  προγραμμάτων επιμόρφωσης όλων των κλάδων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού».

 

Τέλος, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στους μόνιμους διορισμούς, υπογραμμίζοντας πως γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός προσωπικού που θα απασχοληθεί στην Ειδική Αγωγή.

f t g m

Τα τελευταία νέα