Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Ειδική Αγωγή

ΕΟΠΥΥ: Αντιδρούν οι πάροχοι ειδικής αγωγής στο νέο τρόπος αποζημίωσης

2

Την αντίδραση των επιστημόνων που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κ.λπ.), προκαλεί η νέα διαδικασία αποζημίωσης των υπηρεσιών, που προβλέπεται στο Νόμο 4549/2018 άρθρο 27 και με την οποία καταργείται η προπληρωμή από τους πολίτες και η δαπάνη αντικαθίσταται με voucher αντίστοιχης αξίας.

ΕΟΠΥΥ: Αντιδρούν οι πάροχοι ειδικής αγωγής στο νέο τρόπος αποζημίωσης | in.gr

Σε κοινό Δελτίο Τύπου φορείς Επαγγελματιών Ειδικής Αγωγής εξηγούν ότι με την «έκδοση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης από παιδίατρο, παιδοψυχίατρο, νευρολόγο-ψυχίατρο κ.λπ. εκδίδεται παράρτημα της γνωμάτευσης που προσδιορίζει το προς αποζημίωση ποσό σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και το οποίο παραδίδεται στον δικαιούχο (ασφαλισμένο) προκειμένου αυτός να το καταθέσει αντί χρημάτων (υπό μορφή κουπονιού – voucher) στον μη συμβεβλημένο ιδιώτη επιστήμονα που παρέχει ειδική θεραπεία. Αυτός με τη σειρά του θα το καταθέσει προς πληρωμή στον ΕΟΠΥΥ με την προβλεπόμενη διαδικασία και τις προβλεπόμενες κρατήσεις του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) και έκπτωσης επί του τζίρου (rebate)».

 

«Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επιχειρούν για άλλη μία φορά να επιβάλουν στους επιστήμονες που παρέχουν Ειδικές Θεραπείες (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.λπ.) μια έμμεση σύμβαση με επαχθείς όρους, η οποία έχει έναν και μοναδικό στόχο: την οριζόντια μείωση της δαπάνης για τα παιδιά και τους εφήβους που χρήζουν ειδικών θεραπειών».

 

Οι φορείς Επαγγελματιών Ειδικής Αγωγής προσθέτουν ότι «δεν θα δεχθούν καμία εκβιαστική έμμεση σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ, με όποια μορφή και εάν προταθεί και δεν πρόκειται να δεχθούν ως πληρωμή τα voucher του ΕΟΠΥΥ με τους επαχθείς και εν πολλοίς απροσδιόριστους όρους».

in.gr

f t g m

Τα τελευταία νέα