Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Ειδική Αγωγή

Δωρεάν σύστημα για την εγκεφαλική παράλυση

1

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Ενα πληροφοριακό σύστημα, «κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες ανθρώπων που έχουν πάθει εγκεφαλική παράλυση, βρίσκονται σε αφασία, αντιμετωπίζουν ευρύτερα προβλήματα εκφοράς λόγου ή κίνησης, διατίθεται δωρεάν από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SciFY με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Καθώς ασχολούμαστε συστηματικά με τη βοηθητική τεχνολογία, οι λογοθεραπευτές με τους οποίους είμαστε σε στενή συνεργασία, μας υπέδειξαν μια ρεαλιστική ανάγκη των ανθρώπων αυτών, που η δυσκολία επικοινωνίας τούς οδηγεί μοιραία στην απομόνωση, ακόμα και από τα πιο οικεία τους πρόσωπα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, υπεύθυνος επικοινωνίας της SciFY.

«Οι επιπτώσεις είναι πολλές σε ψυχολογικό αλλά και καθαρά πρακτικό επίπεδο, αφού συχνά δεν μπορούν να εκφράσουν ούτε καν την επιθυμία τους για ένα ποτήρι νερό...» προσθέτει ο ίδιος. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι όταν ζουν απομονωμένοι, το ενδεχόμενο της αποκατάστασης της υγείας τους απομακρύνεται. Στην αγορά, κυκλοφορούν πληροφοριακά συστήματα που καλύπτουν τις παραπάνω ανάγκες, όμως οι τιμές τους ξεκινούν από τα 600 ευρώ. Λόγω δυσκολιών, άλλωστε, στην αφή και στην κίνηση, οι εν λόγω ασθενείς χρειάζονται ειδικό υπολογιστή αλλά και πληκτρολόγιο, το κόστος των οποίων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. «Συνολικά, λοιπόν, software και hardware φθάνουν τα 1.200 ευρώ, πλέον ένα ποσό απαγορευτικό για πολλές ελληνικές οικογένειες», παρατηρεί ο κ. Γιαννακόπουλος.

 

Το Talk and Play, όπως ονομάστηκε το λογισμικό, προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα για επικοινωνία, ψυχαγωγία αλλά και παιχνίδια που συμβάλλουν σταδιακά στην αποκατάσταση του ασθενούς. «Μπορούν να βλέπουν ταινίες, να ακούν μουσική, αλλά και να παίζουν παιχνίδια για να βελτιώσουν τις νοητικές τους λειτουργίες», περιγράφει ο κ. Γιαννακόπουλος, «σχεδιάστηκε μαζί με ειδικούς εργοθεραπευτές έτσι ώστε να είναι πολύ φιλικό στον χρήστη». Υπενθυμίζεται ότι το Talk and Play αποτελεί το 5ο κατά σειρά έργο υποστηρικτικών τεχνολογιών που ανέπτυξε τo SciFY, το οποίο εν προκειμένω συνεργάστηκε στενά με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων, με το εργαστήριο αποκατάστασης του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και το ΚΑΣΠ-Χατζηπατέρειο. Το SciFY και το Ιδρυμα Νιάρχος προσέφεραν σε επωφελούμενους των τεσσάρων φορέων 36 ολοκληρωμένα συστήματα (software και hardware), έτοιμα προς χρήση!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

f t g m

Τα τελευταία νέα