Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Συνέδρια Επιμορφώσεις

Παράταση υποβολής περιλήψεων 2ο Συνέδριο-Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό / Περιοδικό / Σεμινάρια

1

Παράταση υποβολής περιλήψεων μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου

 

2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό

 

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων 

 

Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, το Εργαστήριο Ψυχοπαιδαγωγικών Εφαρμογών στην Προσχολική Αγωγή, Labaratory for Research on Early Research on Early Childhood Psychopedagogy, Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Greek Cultural Institute και  το  Μητροπολιτικό Κολλέγιο  συνδιοργανώνουν στις 29-31  Οκτωβρίου  2021 το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό» το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Ο ρόλος του παιχνιδιού στο σύγχρονο περιβάλλον μάθησης είναι αναμφισβήτητα σημαντικός. Στη τυπική εκπαίδευση, αν και αναγνωρίζεται η σπουδαιότητά του, καθώς προχωράμε από την προσχολική στη δημοτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση η αποδοχή του μειώνεται. Από την άλλη ο ρόλος της τέχνης στην προαγωγή της παιδείας και του πολιτισμού είναι καθοριστικός και ουσιαστικός καθώς συνδέει την εκπαίδευση με τον πολιτισμό.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη τόσο στην τυπική εκπαίδευση όσο και στη μη τυπική. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες, εισηγήσεις και εργαστήρια. Το Συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, μουσειολόγους, μουσειοπαιδαγωγούς, βιβλιοθηκονόμους, φοιτητές, σπουδαστές, ερευνητές,  εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις θεματικές του.

 

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα υλοποιηθούν δια ζώσης εργαστήρια.

 

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει:

α. Προφορικές ανακοινώσεις

β. Θεματικά Συμπόσια

γ. Εργαστήρια

δ. Αναρτημένες ανακοινώσεις, Posters

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής:

Το παιχνίδι και η τέχνη στην προσχολική εκπαίδευση

Το παιχνίδι και η τέχνη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Το παιχνίδι και η τέχνη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Το παιχνίδι και η τέχνη ως μέσο συμπερίληψης

Το παιχνίδι και η τέχνη στην μη τυπική μάθηση

Εκπαιδευτικά πολιτιστικά προγράμματα

Τα έμφυλα στερεότυπα στο παιχνίδι και στην τέχνη

Το παιχνίδι και η τέχνη στο αναλυτικό πρόγραμμα

Παιγνιώδη μορφή διδασκαλίας

Ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια

Τέχνη και Παιχνίδι

Οι εισηγητές μπορούν να προτείνουν και άλλες θεματικές που εμπίπτουν στο πεδίο των βασικών επιστημονικών αξόνων του Συνεδρίου.

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος με προφορική ή αναρτημένη ανακοίνωση ή με εργαστήριο θα πρέπει να στείλουν τον τίτλο και την περίληψη της ανακοίνωσής τους (έως 300 λέξεις) μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.conferencedu.weebly.com έως τις

24 Σεπτεμβρίου 2021

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Υποβολή περιλήψεων: 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ημερομηνία έγκρισης προτάσεων: 1 Οκτωβρίου 2021

Διεξαγωγή συνεδρίου: 29-31 Οκτωβρίου 2021

 

ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Συμμετοχή με ανακοίνωση: 50€ (περιλαμβάνει  δυνατότητα συμμετοχής σε  βιωματικά εργαστήρια, πρακτικά σε ηλεκτρονική μορφή, βεβαίωση συμμετοχής). Σε περίπτωση συμμετοχής άνω του ενός συνέδρου ανά ανακοίνωση, ο κάθε σύνεδρος εγγράφεται ξεχωριστά. 

Παρακολούθηση συνεδρίου: 30 € (περιλαμβάνει δυνατότητα συμμετοχής σε βιωματικά εργαστήρια, πρακτικά σε ηλεκτρονική μορφή, βεβαίωση παρακολούθησης και χωριστά βεβαίωση συμμετοχής σε εργαστήρια) / 20€ για φοιτητές  

Η καταβολή του χρηματικού ποσού από όλους τους εισηγητές κάθε ανακοίνωσης για την εγγραφή τους στο Συνέδριο είναι απαραίτητη προκειμένου τα ονόματά τους να καταχωρηθούν στο πρόγραμμα και στον τόμο των περιλήψεων. Μετά την εγγραφή στην ιστοσελίδα θα δίνονται οδηγίες για την καταβολή του ποσού.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ‒ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γραμματεία συνεδρίου:  Έλλη Λαμπαδαρίδου, Θάνος Φουργκατσιώτης

Iστοσελίδα συνεδρίου: www.conferencedu.weebly.com

Ηλεκτρονική διεύθυνση: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή

Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

 

 

Περιοδικό Culture - Journal of Culture in Tourism, Αrt and Education

 

Νέο ηλεκτρονικό Περιοδικό "Culture - Journal of Culture in Tourism, Αrt and Education"

 

Σκοπός του ηλεκτρονικού Περιοδικού Culture - Journal of Culture in Tourism, Αrt and Education είναι η προώθηση θεμάτων σχετικών με τις θεματικές του Περιοδικού μέσω επιστημονικών εργασιών οι οποίες δεν έχουν δημοσιευτεί αλλού.

 

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή για κριτής στη φόρμα που θα βρείτε εδώ

 

Αυτή την περίοδο συγκεντρώνουμε άρθρα για το δεύτερο τεύχος. Εργασίες προς κρίση μπορείτε να στείλετε στο email του περιοδικού This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

Σειρά βιωματικών σεμιναρίων

 

Μάθηση μέσα από το παιχνίδι: Καινοτόμες τεχνικές και μεθοδολογία

 

Η νέα εποχή, κινείται με γρήγορους ρυθμούς και τα παιδιά, έχουν ανάγκη «εργαλεία» και ενδιαφέροντα, τα οποία θα τα βοηθήσουν να κατακτήσουν νέες γνώσεις, μέσα από ένα διαδραστικό και ευφάνταστο τρόπο.

 

Στόχος μας η ολόπλευρη εκπαίδευση ενός παιδιού, αλλά και η ενεργός συμμετοχή του καθ'όλη τη διάρκεια της μάθησης.

 

Η γνώση γίνεται βίωμα , μέσα από διάφορες θεματικές ενότητες, που καλλιεργούν την κριτική σκέψη και βοηθούν κάθε παιδί, να γνωρίσει τέχνες και επιστήμη, μέσα από μια ξεχωριστή και άκρως διαδραστική εμπειρία.

 

Σας προσκαλούμε σε έναν κύκλο τεσσάρων συναντήσεων με σκοπό να ανακαλύψουμε παρέα, πώς να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών για νέες γνώσεις.

 

1ο Σεμινάριο Σάββατο 2 Οκτωβρίου 17:00-19:00 Sensory play για βρεφικές ηλικίες

2ο Σεμινάριο Σάββατο 9 Οκτωβρίου 17:00-19:00 Μουσικοκινητική Αγωγή- Συνδυαστικό σύστημα Dalcroze και Orf

3ο Σεμινάριο Σάββατο 16 Οκτωβρίου 17:00-19:00 Steam education – Φυσικές Επιστήμες και Πειράματα.

4ο Σεμινάριο Σάββατο 16 Οκτωβρίου 17:00-19:00 Ρομποτική – Διαδραστικά παιχνίδια

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το κάθε σεμινάριο και αυτόνομα

 

Εισηγήτριες:  Χαρίκλεια Θεοδωράκη, Σταυρινίδου Σαββίνα

 

Λοιπές πληροφορίες:

 

Τόπος Διεξαγωγής: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα (στάση μετρό Ακρόπολη)

 

Κόστος Συμμετοχής: 90€ (περιλαμβάνει τη συμμετοχή στα σεμινάρια, φάκελο σεμιναρίου, βεβαίωση συμμετοχής) / Μεμονωμένο σεμινάριο 25€

 

Απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής εδώ

 

Για την εξασφάλιση της θέσης σας απαραίτητη είναι η προπληρωμή

Πληροφορίες: 2103250341 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

 

Σειρά βιωματικών διαδικτυακών σεμιναρίων

 

Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Μουσείο

 

Η τέχνη και ο πολιτισμός γενικότερα μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό καταλύτη για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την κατανόηση διάφορων θεμάτων στο μουσείο και στο σχολείο. Ο συγκεκριμένος θεματικός κύκλος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσει τους συμμετέχοντες (επαγγελματίες που ασχολούνται με τον Πολιτισμό και εκπαιδευτικούς) να εμβαθύνουν σε στρατηγικές που βασίζονται σε δραστηριότητες που θα κάνουν το κοινό των μουσείων και τους μαθητές να αντιληφθούν την αξία του Πολιτισμού και την ένταξη του στην καθημερινή τους ζωή.

 

1ο Σεμινάριο Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 18:00 - 20:00 Εκπαιδευτικές δράσεις πολιτισμού στο μουσείο και στο σχολείο. Σχεδιάζοντας βιωματικές και εξ αποστάσεως δραστηριότητες. 

 

2ο Σεμινάριο Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 18:00 - 20:00 Ρουτίνες σκέψης για το μουσείο και τα εργαστήρια δεξιοτήτων στο σχολείο.

 

3ο Σεμινάριο Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 18:00 - 20:00 Παιχνίδια θησαυρού στο μουσείο και στο σχολείο.

 

4ο Σεμινάριο Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 18:00 - 20:00 Τα αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το κάθε σεμινάριο και αυτόνομα

 

Εισηγήτρια: Νίκη Κάντζου, Νηπιαγωγός, Μ.Δ.Ε. στην Παιδαγωγική και Διδακτική Μεθοδολογία του Νηπιαγωγείου, υποψήφια Διδάκτωρ στη Μουσειακή Εκπαίδευση

 

Λοιπές πληροφορίες:

 

To σεμινάριο πραγματοποιείται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

 

Κόστος Συμμετοχής: 90€ (περιλαμβάνει τη συμμετοχή στα σεμινάρια, φάκελο σεμιναρίου, βεβαίωση συμμετοχής) / Μεμονωμένο σεμινάριο 25€

 

Απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής εδώ

 

Για την εξασφάλιση της θέσης σας απαραίτητη είναι η προπληρωμή

Αν κάποιος από εσάς έχει καταβάλει τη συμμετοχή και δεν μπορέσει για οποιοδήποτε λόγο να το παρακολουθήσει θα του στείλουμε το σεμινάριο βιντεοσκοπημένο.

 

Πληροφορίες: 2103250341 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

 

Σειρά βιωματικών διαδικτυακών σεμιναρίων

 

Θεραπεύοντας μέσα από την Τέχνη

 

1ο Σεμινάριο Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 19:00 - 21:00: Εισαγωγή στην εικαστική θεραπεία και ποιούς αφορά. Η δημιουργικότητα και η σημασία της τέχνης. Σύμβολα: Ο ρόλος και τα μηνύματα της συμβολικής αναπαράστασης. Περιπτώσεις καλλιτεχνών που βρήκαν καταφύγιο στην τέχνη. 

 

2ο Σεμινάριο Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 19:00 - 21:00: Η λειτουργία και τα στάδια του παιδικού ιχνογραφήματος. Η διαδικασία της εικαστικής έκφρασης στην παιδική ηλικία / ενήλικη ζωή και η αξία του εικαστικού αποτελέσματος.

 

3ο Σεμινάριο Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 19:00 - 21:00: Η διαδικασία της εικαστικής θεραπείας μέσω της εικαστικής έκφρασης. Έννοια και σκοποί. Art Brut. Μελέτες περίπτωσης. 

 

4ο Σεμινάριο: Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 19:00 - 21:00: 4ο Σεμινάριο Ο ρόλος της θεραπείας μέσω τέχνης και δραστηριότητες εικαστικής θεραπείας στην εκπαίδευση (τυπική και μη τυπική). Βιωματικό εργαστήριο.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το κάθε σεμινάριο και αυτόνομα

 

Εισηγήτρια: Δρ Μαρία Αθανασέκου 

 

Λοιπές πληροφορίες:

 

To σεμινάριο πραγματοποιείται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

 

Κόστος Συμμετοχής: 90€ (περιλαμβάνει τη συμμετοχή στα σεμινάρια, φάκελο σεμιναρίου, βεβαίωση συμμετοχής) / Μεμονωμένο σεμινάριο 25€

 

Απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής εδώ

 

Για την εξασφάλιση της θέσης σας απαραίτητη είναι η προπληρωμή

Αν κάποιος από εσάς έχει καταβάλει τη συμμετοχή και δεν μπορέσει για οποιοδήποτε λόγο να το παρακολουθήσει θα του στείλουμε το σεμινάριο βιντεοσκοπημένο.

 

Πληροφορίες: 2103250341 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

f t g m

Τα τελευταία νέα