Μισθολογικά Συνταξιοδοτικά

Οδηγός συντάξεων: Πώς υπολογίζονται με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση

Created: Saturday, 06 April 2019 11:37
Hits: 28188

4

Tο καθεστώς υπολογισμού των συντάξεων για ασφαλισμένους με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση σε έναν χρήσιμο οδηγό παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» μετά και τις σχετικές διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας. Ετσι:

 

– Κανένας χρόνος ασφάλισης και καμία καταβληθείσα εισφορά δεν χάνονται. Οι χρόνοι ασφάλισης, παράλληλοι και μη παράλληλοι, που δεν λαμβάνονται υπόψη στη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης.

 

– Στις περιπτώσεις που έχει διανυθεί παράλληλα χρόνος ασφάλισης σε περισσότερους του ενός ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς πριν από την ένταξή τους στον Φορέα, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, για το παράλληλο αυτό διάστημα, τον χρόνο ασφάλισης που επιθυμεί να συνυπολογίσει, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

 

– Για τον διαδοχικά ασφαλισμένο, που κατά τη λήξη της υποχρεωτικής ασφάλισής του μετά την 1/1/2017 προκύπτει πολλαπλή δραστηριότητα, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει τις προϋποθέσεις του ενταχθέντος φορέα με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί. Οι χρόνοι ασφάλισης με τους οποίους θεμελιώνεται το δικαίωμα καθώς και ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

 

-Τι ισχύει στις περιπτώσεις που έχει διανυθεί παράλληλος χρόνος ασφάλισης σε περισσότερους του ενός ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς;

 

-Πότε λαμβάνονται υπόψη οι χρόνοι ασφάλισης στο ΕΦΚΑ;

 

-Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για όσους δεν θεμελιώνουν αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

 

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής

 

Πώς υπολογίζονται με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση