Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Μισθολογικά Συνταξιοδοτικά

«Πόλεμος» στο ΣτΕ για τα κομμένα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων

7

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την πρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συζητήθηκε το μείζον θέμα της συνταγματικότητας της περικοπής των κομμένων δώρων.

 

Το ΣΤ΄ Τμήμα  του ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των  δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ  και ΜΠΙΔ, κ.λπ. Κατά την ακροαματική συζήτηση η  εισηγήτρια Κωνσταντίνα Φιλοπούλου  ανέγνωσε τις παραπεμπτικές αποφάσεις, που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων, χωρίς να εκφράσει κάποια θέση επί της υπόθεσης ως εισηγήτρια, καθώς δεν επιτρέπεται μετά την εδώ και χρόνια αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του ΣτΕ.

 

Οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης και Βασιλική Πανταζή, επισήμαναν ότι η Κυβέρνηση έχει δικαίωμα περικοπής των επιδομάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό».

 

Σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος, ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΝΣΚ και προσέθεσαν ότι η περικοπή των επιδομάτων δεν θίγει την αξιοπρεπή διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ούτε τους θέτει σε αρνητική οικονομική κατάσταση.

 

Οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων (που κατά κανόνα είναι δικαστικοί υπάλληλοι), χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου, να κάνουν λόγο για επερχόμενη οικονομική καταστροφή  στη χώρα εάν δοθούν τα τρία δώρα, τα οποία μάλιστα είναι κουτσουρεμένα (1.000 ευρώ το χρόνο) και δεν αποτελούν, όπως το παρελθόν, πλήρη μισθό τα Χριστούγεννα, και από μισό μισθό το Πάσχα και το καλοκαίρι.

www.in.gr

f t g m

Τα τελευταία νέα