Copyright 2018 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

com_contact_contacts

Λήξη σχολικού έτους - Θεατρικά - Η ιστορία της Καλλιπάτειρας με τα μάτια των παιδιών

Αντί προλόγου

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες η ορμή και η δύναμη των αρχαίων αθλητών συναγωνίστηκαν απρόσμενα με της Καλλιπάτειρας το θάρρος. Σκοπεύουμε, λοιπόν, να σας παρουσιάσουμε περιληπτικά και αλληγορικά την αποκοτιά της τολμηρής γυναίκας και, βέβαια, με τη δική μας λογοτεχνική φροντίδα και σκηνοθετική αντίληψη. Και αν δεν κατανοείτε πώς μπορεί να παρουσιαστεί αλληγορικά μια τέτοια ιστορία, σας παρουσιάζουμε την πραγματική ιστορία και τις «παραλλαγές» της που κατέβασε το μυαλουδάκι μας…

Η Καλλιπάτειρα ήταν κόρη του ξακουστού Διαγόρα. Τα αδέλφια της ήταν επίσης Ολυμπιονίκες. Όταν ο γιος της θα έπαιρνε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η επιθυμία της να τον δει να αγωνίζεται ήταν μεγάλη. Υπήρχε όμως αυστηρός Ολυμπιακός νόμος να μην μπορούν οι γυναίκες να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να τις γκρεμίσουν από το βουνό Τυπαίο για τιμωρία. Η Καλλιπάτειρα δεν υπολόγισε τον κίνδυνο. Ντύθηκε γυμναστής και μαζί με το πλήθος μπήκε μέσα στο στάδιο απαρατήρητη. Όταν ο γιος της τελικά κατάφερε να νικήσει, η μητέρα του συγκινήθηκε τόσο πολύ που έτρεξε να τον αγκαλιάσει με λατρεία. Αλίμονο! Ο μανδύας της έπεσε και αποκαλύφθηκε η γυναικεία της φύση. Αμέσως τότε συνελήφθη. Η τιμωρία θα έπρεπε να είναι θάνατος. Παρ' όλα αυτά της δώσανε χάρη, επειδή η οικογένεια της ήταν φημισμένη. Η Καλλιπάτειρα γλίτωσε από βέβαιο θάνατο. Ακόμη και οι νόμοι λύγισαν μπροστά σε μία τόσο καταξιωμένη οικογένεια, μια οικογένεια Ολυμπιονικών.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας αθλητής απ’ τους καλύτερους. Μια μέρα, καθώς γυρνούσε στο σπίτι του, είχε ένα ατύχημα που του προκάλεσε σοβαρά τραύματα. Το πρόβλημα υγείας του καλυτέρεψε αλλά όταν ήρθε ο καιρό των Ολυμπιακών Αγώνων και ζήτησε να διαγωνιστεί, δεν του το επέτρεψαν. Έτσι, αυτός αποφάσισε να ντυθεί γυναίκα και να πάρει μέρος κρυφά. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, σκόνταψε και χτύπησε το ήδη χτυπημένο πόδι του, βγάζοντας ταυτόχρονα μια άγρια κραυγή. Η κραυγή του, όμως, τον πρόδωσε με αποτέλεσμα να τον πιάσουν και να τον φυλακίσουν. Οι θεατές, όμως, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του και ζητούσαν να τον αφήσουν ελεύθερο. Ο άρχοντας του τόπου, τότε, του έδωσε χάρη και από κείνο το γεγονός και μετά δημιουργήθηκαν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους μπορούσαν να λάβουν μέρος οι αθλητές που δεν το έβαζαν κάτω παρά τα όποια προβλήματά τους.

Στην Αρχαία Ελλάδα, επιτρεπόταν μόνο στις γυναίκες και τα μικρά παιδιά να παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους άντρες και συνεχώς σκεφτόντουσαν πώς θα μπορούσαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς να τους καταλάβει κανείς. Ένας από αυτούς είχε μια καταπληκτική ιδέα να μπει στο γήπεδο μεταμφιεσμένος σε γυναίκα. Έτσι και έγινε. Ντύθηκε γυναίκα και πήγε να παρακολουθήσει τους αγώνες στους οποίους συμμετείχε η γυναίκα του, η Καλλιπάτειρα. Όταν η Καλλιπάτειρα βγήκε πρώτη, ο άντρας της άρχισε να πανηγυρίζει. Τα παιδιά του, όμως που παρακολουθούσαν κι αυτά τη μητέρα τους να κερδίζει, άρχισαν να φωνάζουν «Πατέρα, πατέρα» και να τρέχουν προς αυτόν. Τότε τον πιάσαν και του είπαν πως θα πρέπει να τον σκοτώσουν. Χάρη, όμως στη νίκη της Καλλιπάτειρας του χάρισαν τη ζωή του και φύγαν όλοι μαζί ευτυχισμένοι για το σπίτι τους.

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μία γυναίκα που ονομαζόταν Καλλιπάτειρα. Αυτή προσπάθησε να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί ο άντρας της, ο γιος της και ο αδερφός της αγωνίζονταν σε αυτούς. Όμως επειδή απαγορευόταν να μπουν γυναίκες μέσα στο στάδιο, η Καλλιπάτειρα ντύθηκε παλαίμαχος αθλητής που ενδιαφερόταν για τις επιδόσεις των νεαρών αθλητών. Όταν ο γιος της βγήκε πρώτος, αυτή φώναξε με τη γυναικεία της φωνή: «Μπράβο, αγόρι μου» και έτσι την κατάλαβαν και τη συνέλαβαν. Οι αρχές ήθελαν να τη σκοτώσουν αλλά μπήκε μέσα ο γιος της και τους πρότεινε να κάνουν αγώνες μεταξύ αυτού και του πιο γρήγορου άντρα. Αν νικούσε, θα χάριζαν τη ζωή στην Καλλιπάτειρα και θα άφηναν από κείνη τη στιγμή τις γυναίκες να παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ αν έχανε, θα σκότωναν μάνα και γιο μαζί. Συγκεκριμένα είπε: «Για τη μάνα μου, θα έπεφτα και στον γκρεμό». Μπορεί να μην ήταν τόσο γρήγορος όσο ο άλλος αθλητής αλλά η αγάπη για τη μάνα του τον βοήθησε να κερδίσει. Έτσι έσωσε την Καλλιπάτειρα και κατάφερε να μπορούν όλες οι γυναίκες να παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια γυναίκα που την έλεγαν Καλλιπάτειρα που ήθελε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες. Στους Ολυμπιακούς αγώνες όμως δεν δέχονταν αθλητές με κινητικά προβλήματα όπως η Καλλιπάτειρα. Αυτή όμως πείσμωσε και αφού μεταμφιέστηκε σε άντρα, μπήκε στους αγώνες. Είχε τέτοια μεγάλη θέληση που βγήκε πρώτη. Δεν το πίστευε ούτε η ίδια της ούτε οι συναθλητές της που την ανακάλυψαν και την κάρφωσαν στις αρχές. Δεν τις κάναν τελικά τίποτα και οι γιοι της πήραν παράδειγμα από αυτήν και σε επόμενους αγώνες στέφθηκαν Ολυμπιονίκες. Έτσι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια κοπέλα που είχε χάσει το παιδί της και το έψαχνε. Σκέφτηκε ότι ίσως έχει μπει μέσα στο γήπεδο όπου γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Χωρίς δεύτερη σκέψη έκλεψε τα ρούχα του προπονητή και ντύθηκε. Στην αρχή φοβόταν λίγο αλλά για το παιδί της την έκανε αυτή τη θυσία. Όταν μπήκε έτρεμε ολόκληρη από το φόβο της. Από τη βιασύνη της δεν είχε κολλήσει καλά το μουστάκι και έτσι φαινόταν ότι ήταν γυναίκα. Όλοι την κοίταζαν λίγο περίεργα. Μόλις είδε το παιδί της και τον άντρα της χάρηκε πάρα πολύ. Σε μια στιγμή της έπεσαν τα ρούχα γιατί ο προπονητής που είχε πάρει ρα ρούχα ήταν λίγο χοντρός. Ο γιος της κατάλαβε ότι είναι αυτή αλλά δεν της έδωσε σημασία. Όταν πήγαν να τη βάλλουν φυλακή εξήγησε ότι το παιδί της είναι Ολυμπιονίκης. Αυτό όμως είπε ότι δεν την ξέρει και έτσι την έβαλαν φυλακή για 5 χρόνια. Μόλις βγήκε πήγε στο σπίτι της όπου την περίμενε ο γιος της για να της ζητήσει συγγνώμη. Αυτή δεν τη δέχτηκε γιατί ήταν πολύ θυμωμένη και από τότε έμεινε στο σπίτι της κλεισμένη.

Μια φορά ήταν ένα παιδί ο Άκης που πήγε κρυφά στο γήπεδο, άλλα είχε μεταμφιεστεί γιατί δεν επιτρεπόταν να μπουν παιδιά. Ήθελε να δει τους αδερφούς του και τον πατέρα του που ήταν Ολυμπιονίκες. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν τον είχε καταλάβει κανείς. Όμως, όταν βγήκε ο πατέρας του πρώτος, πετάχτηκε για να πανηγυρίσει και του έπεσε η περούκα. Τότε τον κατάλαβαν και αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Τους πληροφόρησε ότι οι αδερφοί του και ο πατέρας του ήταν Ολυμπιονίκες και τον άφησαν να φύγει. Από τότε αποφάσισαν ότι μπορούν να έρχονται και τα παιδιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία γυναίκα, η Καλλιπάτειρα που ήθελε να μπει μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να παρακολουθήσει τον πατέρα της και τον άντρα της να αγωνίζονται. Μπήκε, όμως, μεταμφιεσμένη γιατί δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να μπουν μέσα. Κάποια στιγμή, κάποιος κατάλαβε ότι είναι γυναίκα και την κάρφωσε. Αυτή παρουσιάστηκε στις αρχές και είπε ότι ο πατέρας της ήταν Ολυμπιονίκης. Οι αρχές κάλεσαν τον πατέρα της αλλά αυτός είπε ότι δεν την αναγνωρίζει. Από τότε η Καλλιπάτειρα ονομάστηκε Κακιπάτειρα γιατί είχε κακό πατέρα!

Η πρώτη γυναίκα που παρακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η ηλικιωμένη Καλλιπάτειρα. Πήγε στην Ολυμπία, στάθηκε σε μια γωνιά και παρατηρούσε τους αθλητές που αγωνίζονταν. Όταν, όμως την είδαν οι Ελλανοδίκες, της έκαναν παρατηρήσεις γιατί τόλμησε να μπει στο στάδιο. Εκείνη τότε απάντησε: «Σε ποια άλλη γυναίκα ο θεός, που λατρεύετε εδώ (ο Δίας), έδωσε τέτοια ευκαιρία να καυχιέται πως έχει πατέρα, τρία αδέρφια Ολυμπιονίκες και τώρα το γιο της έτοιμο να αγωνιστεί;». Μετά απ’ αυτά οι Ελλανοδίκες δεν την τιμώρησαν.

Μια φορά και έναν καιρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έπαιρναν μέρος οι καλύτεροι αθλητές της Ελλάδας. Η Καλλιπάτειρα ήθελε από μικρό παιδί να πάρει μέρος σ’ αυτούς αλλά ήταν γυναίκα. Έτσι σκέφτηκε να ντυθεί άντρας. Στο στάδιο υπήρχε πολύς κόσμος και φύλακες. Στο τελευταία άθλημα που ήταν το αγαπημένο της μήκος, ενώ έτρεχε της έφυγαν τα αντρικά της ρούχα. Η οικογένειά της θύμωσε πολύ μαζί της. Ο άντρας της της ζήτησε διαζύγιο και όλο το πλήθος συμφώνησε να την εξοστρακίσουν και να την εξορίσουν από την Ελλάδα. Έτσι, η Καλλιπάτειρα έφυγε με λύπη και με θυμό από το στάδιο και την Ελλάδα.

Μια φορά κι έναν καιρό στην Αρχαία Ελλάδα γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όμως απαγορευόταν να μπαίνουν οι γυναίκες και να βλέπουν τους αγώνες. Μια γυναίκα, όμως, μπήκε ντυμένη με κουκούλα επειδή ήθελε να δει το γιο της. Τελικά, την πιάσανε και τη φυλακίσανε για ένα μήνα. Ευτυχώς που είχε πατέρα, γιο και άντρα Ολυμπιονίκες γιατί αλλιώς θα την είχαν σκοτώσει. Φτηνά τη γλίτωσε. Οι άντρες της οικογένειάς της ζήτησαν να καταργηθεί ο νόμος που απαγόρευε να παρακολουθούν γυναίκες τους αγώνες. Έτσι και έγινε και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πολύ πλούσια και όμορφη κοπέλα που την έλεγαν Καλλιπάτειρα. Ο μπαμπάς της και ο άντρας της ήταν Ολυμπιονίκες. Μια μέρα που ο άντρας της είχε αγώνα, ντύθηκε άντρας για να μπει στο στάδιο και να μην την αναγνωρίσουν. Ένας σκύλος, όμως, τη μυρίστηκε ότι είναι γυναίκα και την έβαλαν στη φυλακή. Ο μπαμπάς της την έβγαλε από κει αλλά της είπε να μην ξαναπατήσει το πόδι της στο στάδιο. Μετά από λίγο καιρό έγιναν οι Γυναικείοι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο άντρας της μπήκε μεταμφιεσμένος σε γυναίκα. Δεν τον κατάλαβε κανένας εκτός από την Καλλιπάτειρα. Όταν πήγαν σπίτι, υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλον ότι δεν πάνε στους αγώνες του άλλου.

Μια φορά κι έναν καιρό επιτρεπόταν μόνο στους άντρες να παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Καλλιπάτειρα ήθελε να δει το γιο της να αγωνίζεται και έτσι ντύθηκε άντρας και μπήκε στο γήπεδο. Όταν κατάλαβε ο κόσμος πως είναι γυναίκα, την άρπαξε ο γιος της και τρέχοντας πήγαν μέχρι το σπίτι. Εκεί κλειδώθηκαν μέχρι που έφυγε το οργισμένο πλήθος απ’ έξω. Έτσι σώθηκε η Καλλιπάτειρα.

Κάποτε ζούσε ένας αυτοκράτορας που επειδή του άρεσαν πάρα πολύ οι Ολυμπιακοί Αγώνες τους έγραφε σε dvd. Μια μέρα αποφάσισε να τους δει από κοντά. Όμως ξέχασε ότι έπρεπε υποχρεωτικά να τους δει από το μπαλκόνι και μπήκε μέσα στο στάδιο. Δεν μπορούσαν όμως να τον δικάσουν γιατί ο νόμος έλεγε ότι ο αυτοκράτορας δεν δικάζεται. Μετά από χρόνια, ο γιος του κατάργησε όλους τους νόμους και μπήκε φυλακή γιατί απαγορευόταν να διαγράφεις τους νόμους. Ο αδερφός του έγινε αυτοκράτορας αλλά επειδή κοιμόταν όλη την ημέρα, ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας που δεν ήταν παράνομος.

Ήταν μια φορά μια γυναίκα η Καλλιπάτειρα που μπήκε κρυφά στο στάδιο για να παρακολουθήσει τους γιους της να αγωνίζονται. Όμως, ο πρώτος γιος τραυματίστηκε στη μύτη, ο άλλος στον ώμο και ο τρίτος στο πόδι. Αυτή έτρεξε στον αγωνιστικό χώρο να δει αν είναι καλά και να τους πει ότι δεν πειράζει που έχασαν. Τότε την αναγνώρισε το πλήθος, αλλά για αυτή της την καλή συμπεριφορά της χάρισαν τη ζωή και δεν της έκαναν τίποτα.

Η ιστορία της Καλλιπάτειρας με τα μάτια των παιδιών…

Περίληψη θεατρικού

Στην Αρχαία Ελλάδα, επιτρεπόταν μόνο στις γυναίκες και τα μικρά παιδιά να παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους άντρες και συνεχώς σκεφτόντουσαν πώς θα μπορούσαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς να τους καταλάβει κανείς. Ένας από αυτούς είχε μια καταπληκτική ιδέα να μπει στο γήπεδο μεταμφιεσμένος σε γυναίκα. Έτσι και έγινε. Ντύθηκε γυναίκα και πήγε να παρακολουθήσει τους αγώνες στους οποίους συμμετείχε η γυναίκα του, η Καλλιπάτειρα. Όταν η Καλλιπάτειρα βγήκε πρώτη, ο άντρας της άρχισε να πανηγυρίζει. Τα παιδιά του, όμως που παρακολουθούσαν κι αυτά τη μητέρα τους να κερδίζει, άρχισαν να φωνάζουν «Πατέρα, πατέρα» και να τρέχουν προς αυτόν. Τότε τον συνέλαβαν και του είπαν πως θα πρέπει να τον σκοτώσουν. Η Καλλιπάτειρα για να τον σώσει πρότεινε να γίνουν αγώνες δρόμου με τις πιο γρήγορες γυναίκες της Ελλάδας και αν κέρδιζε η ίδια της θα γλύτωνε ο άντρας της ενώ αν έχανε, θα σκότωναν και την ίδια. Η αρχίντισσα το δέχτηκε και διέταξε να γίνουν αγώνες. Ο Ερμής και η Αθηνά που παρακολουθούσαν έκπληκτοι τον αγώνα, αποφάσισαν να βοηθήσουν την Καλλιπάτειρα. Έτσι ο Ερμής έβγαλε τα εφεδρικά φτερωτά του πέδιλα και τα έβαλε κρυφά στα πόδια της Καλλιπάτειρας. Κατά τη διάρκεια των αγώνων τα παιδιά της Καλλιπάτειρας ζητωκραύγαζαν και ενίσχυαν τη μητέρα τους. Τελικά η Καλλλιπάτειρα βγήκε νικήτρια, η αρχόντισσα του τόπου επέτρεψε στους άντρες να παρακολουθούν τους αγώνες και έφυγε όλη η οικογένεια χαρούμενη για το σπίτι.

Θεατρικό

Ανεβαίνει στη σκηνή ο θεός Ερμής και σέρνει από πίσω του ένα βιβλίο που έχει πιαστεί στο χιτώνα του.

ΕΡΜΗΣ: Ουφ, κουράστηκα. Σαν να βάρυνα και δεν με κρατάν τα φτερωτά μου πόδια. Οπ! Τι είναι αυτό που σέρνεται από πίσω μου; Μην είναι βαρίδιο που μου έβαλε ο Διόνυσος για να σπάσει πλάκα; Ένα βιβλίο;;; Μακάρι να ‘ξερα γράμματα για να διάβαζα τι γράφει! Ας φωνάξω καλύτερα την Αθηνά. Θεά της Σοφίας είναι, κάτι περισσότερο θα ξέρει από μένα. Αθηνά! Αθηνά! ΑΘΗΝΑΑΑΑΑ!!!

ΑΘΗΝΑ: Τι έγινε, Ερμή; Έχεις κανένα μήνυμα για μένα;

ΕΡΜΗΣ: Μπα! Από τότε που ανακαλύφθηκαν τα κινητά, ο Δίας με απέλυσε από αγγελιαφόρο του. Όλο τσακ τσουκ, πατάει κουμπάκια και στέλνει μηνύματα.

ΑΘΗΝΑ: ε τότε γιατί με φώναξες;

ΕΡΜΗΣ: Να… βρήκα ένα βιβλίο και θέλω να με βοηθήσεις να το διαβάσω.

ΑΘΗΝΑ: Για να δω. Μμμμ… 27ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών… «Η ιστορία της Καλλιπάτειρας με τα μάτια των παιδιών». Ενδιαφέρον…

ΕΡΜΗΣ: Ποιο 27ο; Ποια Καλλιπάτειρα; Ποια παιδιά;

ΑΘΗΝΑ: Βρε, Ερμή, το 27ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών είναι εκείνο το σχολείο στο Ολυμπιακό Χωριό!

ΕΡΜΗΣ: Αααα, κατάλαβα. Και τα παιδιά είναι δηλαδή οι μαθητές του.

ΑΘΗΝΑ: Ακριβώς.

ΕΡΜΗΣ: Και η Καλλιπάτειρα;

ΑΘΗΝΑ: Η Καλλιπάτειρα είναι εκείνη η πεισματάρα που ήθελε ντε και καλά να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ντύθηκε άντρας.

ΕΡΜΗΣ: Ααα, αυτή που την πιάσανε τελικά αλλά της χάρισαν τη ζωή της γιατί όλοι οι άντρες της οικογένειάς της ήταν Ολυμπιονίκες;

ΑΘΗΝΑ: Αυτή, αυτή

ΕΡΜΗΣ: Και τι σχέση έχει αυτή με τα παιδιά;

ΑΘΗΝΑ: Τα παιδιά απ’ ότι βλέπω έκαναν μια εργασία, στην οποία άλλαξαν την ιστορία της Καλλιπάτειρας.

ΕΡΜΗΣ: Θα μου τη διαβάσεις; Είμαι πολύ περίεργος να δω πώς την άλλαξαν.

ΑΘΗΝΑ: Εννοείται. Είμαι κι εγώ περίεργη. Και που λες, Ερμή, μια φορά κι έναν καιρό στην Αρχαία Ελλάδα, επιτρεπόταν μόνο στις γυναίκες και τα μικρά παιδιά να παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι άντρες ζήλευαν αυτή την κατάσταση και έσπαγαν το κεφάλι τους για να κατεβάσουν καμιά ιδέα ώστε να πείσουν τις αρχές να τους επιτρέψουν την είσοδο. Σε ένα συμβούλιο μεταξύ των αντρών… (πάνω στη σκηνή κάθονται άντρες και σκέφτονται, σηκώνουν χέρι για να πάρουν το λόγο, λένε ιδέες), ακούστηκαν πολλές ιδέες…

ΑΝΔΡΑΣ Α’.: Λοιπόν, Άντρες, πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε τρόπο να μπούμε μέσα στο στάδιο. Δεν πάει άλλο. Ακούω προτάσεις.

ΑΝΔΡΑΣ Β’: Να τους πούμε ότι θέλουμε να ενισχύσουμε με χειροκροτήματα τις γυναίκες μας

ΑΝΔΡΑΣ Γ’.: Να τους πούμε ότι κάποιος πρέπει να συνοδεύει τα παιδιά. Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούν μόνα τους τη μάνα τους να αγωνίζεται!

ΑΝΔΡΑΣ Δ’.: Να πάμε να τους δείρουμε, μετά θα μας αφήσουν μετά χαράς να μπούμε μέσα!

ΑΝΔΡΑΣ Ε’: Καλή η ιδέα σου!

ΑΝΔΡΑΣ Α’: Ε, όχι. Μη φτάσουμε σε τέτοιο σημείο.

ΑΝΔΡΑΣ ΣΤ’.: Μήπως… να τους δωροδοκήσουμε με φρούτα;

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΟΣ: Να μην τους πούμε τίποτα. Να μπούμε μέσα μεταμφιεσμένοι!

ΑΝΔΡΑΣ Ζ’.: Τα καρναβάλια πέρασαν

ΑΝΔΡΑΣ ΣΤ’: Δεν εννοεί τα καρναβάλια. Έχει δίκιο ο Καλλιπάτειρος, να μεταμφιεστούμε σε γυναίκες!

ΑΝΔΡΑΣ Ε’: Τέλεια! Πάμε γρήγορα στα σπίτια μας για να μεταμφιεστούμε. Θα συναντηθούμε μέσα στο στάδιο.

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΟΣ: Προσοχή όμως μη σας αναγνωρίσει κανείς.

ΑΘΗΝΑ: Έφυγαν, λοιπόν, ενθουσιασμένοι με την ιδέα τους. Σε λίγες ώρες άνοιξαν οι πύλες του σταδίου. Κόσμος πολύς πέρασε τις πύλες και μετά από τον απαραίτητο έλεγχο κάθισε στις κερκίδες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινούσαν.

ΕΡΜΗΣ: (χειροκροτεί) Αχ τέλεια, είμαι τόσο ενθουσιασμένος που μου ‘ρχεται να πάρω μέρος κι εγώ!

ΑΘΗΝΑ: Μη με διακόπτεις, Ερμή.

ΕΡΜΗΣ: Μάλιστα, κυρία

ΑΘΗΝΑ: Και που λες, οι αθλήτριες είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο και προετοιμάζονται. Άλλες έχουν πέσει σε περισυλλογή, άλλες τρώνε φρούτα και άλλες καταπίνουν κρυφά βασιλικό πολτό για να είναι γεμάτες ενέργεια!

ΕΡΜΗΣ: θέλω κι εγώ, θέλω κι εγώ

(τον αγριοκοιτάζει η Αθηνά και ο Ερμής κατεβάζει το κεφάλι)

ΑΘΗΝΑ: Κοπέλες εισέρχονται στο στάδιο και ανάβουν μια δάδα. Η φλόγα σηματοδοτεί την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρώτο άθλημα; Το ακόντιο. Γεροδεμένες γυναίκες πετούν το ακόντιο όσο πιο δυνατά μπορούν και ο κόσμος ταυτόχρονα φωνάζει συνθήματα και κυματίζει πανώ (ακούγεται σύνθημα «Ρίξε ακόντιο πιο μακριά για να πάρεις την πρωτιά» και τα πανώ γράφουν «Εύγε», «Αιέν Αριστεύειν», Ευ αγωνίζεσθαι). Παραδίπλα, γυναίκες παλεύουν κάτω από τα χειροκροτήματα των θεατών. (Ακούγεται σύνθημα «Ρίξε δυνατή κλωτσιά για να πάρεις την πρωτιά». Οι υπόλοιπες αθλήτριες που περιμένουν να αγωνιστούν, είναι γεμάτες αγωνία και προσπαθούν να ηρεμίσουν βάζοντας τα χέρια τους στους κροτάφους. Στη συνέχεια, το άλμα άνευ φοράς! Σ’ αυτό το άθλημα κερδίζει η κοπέλα αυτή που θα μπορέσει με ένα και μόνο σάλτο, χωρίς όμως να πάρει φόρα, να πάει όσο πιο μακριά μπορεί. Για να δούμε τι κάνουν κι αυτές. Οι κριτές είναι αυστηροί και ο κόσμος τους αποδοκιμάζει (ακούγεται σύνθημα «κρίνε δίκαια κριτή μη σου βγάλουμε τ’ αυτί»). Μόλις τελειώνουν αυτά τα 3 αθλήματα απονέμεται στις αθλήτριες ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς και αυτές υποκλίνονται στον κόσμο που τις στήριξε στον αγώνα τους.

Οι Αγώνες διακόπτονται γιατί μόλις κατέφθασε η αρχόντισσα με τα αρχοντοπουλάκια στο στάδιο. Βλέπετε, η αρχόντισσα δεν είναι και πολύ συνεπής, ξεχνιέται μπροστά στον καθρέφτη. Ο λαός της την έχει μάθει πλέον και δεν την περιμένει ώστε να αρχίσουν οι αγώνες. Αλλά όταν εισέρχεται στο στάδιο, όλοι σηκώνονται για να τις αποδώσουν τιμές και τραγουδούν τραγούδι που εξυμνεί την ομορφιά της και την εξυπνάδα της.

(Σηκώνονται όλοι, κάθονται προσοχή, ακούγεται τραγούδι και κοπέλες χορεύουν)

«Πάλι η αρχόντισσα και τούτη τη φορά

Το μαλλί της έφτιαχνε φίνα αλογοουρά

Κι οι αγώνες άρχισαν δίχως την κυρά

Με μια άμαξα χρυσή η καλή μας έφτασε

Τριαντάφυλλα στο πλήθος ως συνήθως πέταξε

Και στο θρόνο κατευθείαν σίμωσε και έκατσε

Σφαίρα, δίσκο και κοντάρι πάνε όλα μακριά

Με παγκράτιο και πάλη και στα πόδια τα φτερά

Η αρχόντισσα απονέμει τα στεφάνια στη σειρά

Αυτή χαιρετά και βγάζει έναν μικρό λόγο:

ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ: Ελληνίδες και Ελληνάκια, χαίρομαι πολύ που σας ξαναβλέπω όλους μαζεμένους εδώ στην Ολυμπία. Εύχομαι αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι τόσο καλοί και με τόσο μεγάλες επιδόσεις ώστε να σας μείνουν αξέχαστοι. Κηρύσσω –λίγο καθυστερημένα βέβαια- τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δίνω εντολή στις αθλήτριες να βάλουν τα δυνατά τους!

(το πλήθος χειροκροτά και φωνάζει ΕΕΕΕΕΕΕ)

ΑΘΗΝΑ: Και οι αγώνες συνεχίζονται με τη ρίψη του δίσκου. Οι αθλήτριες κάνουν ζέσταμα και κάθε φορά που κάνουν μια δοκιμή ο κόσμος που βρίσκεται γύρω τους σκύβει το κεφάλι για να μη φάει καμιά αδέσποτη. Ο αγώνας ξεκινάει. Πρώτη ξεκινάει μια ψηλή αθλήτρια. Κάνει μια στροφή, αλλά… δυστυχώς της γλιστράει ο δίσκος και πέφτει πάνω στα πόδια της. Το πλήθος βγάζει μια κραυγή απογοήτευσης (Ακούγεται Αααααα). Φεύγει η καημένη κουτσαίνοντας και ακολουθεί μια κοντούλα αθλήτρια που πατάει στις μύτες για να δείξει ότι είναι πιο ψηλή. Το πλήθος το καταλαβαίνει και αρχίζει να την κοροϊδεύει. (Ακούγονται γέλια και κάποιοι τη δείχνουν). Αυτή, όμως, πεισμώνει και με όλη της τη δύναμη ρίχνει το δίσκο πολύ μακριά. Τόσο μακριά που ο κριτής τρέχει να κρυφτεί για να μην τον πετύχει! Αμέσως το πλήθος ξεχνά τις προηγούμενες αποδοκιμασίες και τη χειροκροτά λέγοντας της και ένα ωραίο συνθηματάκι (Ακούγεται: «πήγε ο δίσκος μακριά και εχάθη απ’ τη ματιά»). Οι υπόλοιπες αθλήτριες, βλέποντας τον άθλο της κοντούλας, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και αποχωρούν από τον αγώνα γιατί είναι σίγουρες ότι δεν θα μπορέσουν να τη νικήσουν. Αμέσως, η αρχόντισσα τρέχει να τη στέψει με το στεφάνι της και να τη συγχαρεί. Ο κόσμος χειροκροτά ακατάπαυστα και με αυξανόμενη ένταση. Η Αρχόντισσα γυρίζει στη θέση της και δίνει το σύνθημα να ξεκινήσει το επόμενο και τελευταίο αγώνισμα. Πρόκειται για το δρόμο ταχύτητας. Οι πιο γρήγορες αθλήτριες παίρνουν τις θέσεις τους για να ξεκινήσουν.

Ο κριτής φωνάζει ΠΥΡΡΡΡ και αυτές ξεκινούν δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.

Την κορδέλα κόβει η Καλλιπάτειρα!

ΕΡΜΗΣ: Αυτή δεν είναι η…

ΑΘΗΝΑ: Ακριβώς, είναι η γυναίκα του Καλλιπάτειρου που μπήκε κρυφά στο στάδιο για να την παρακολουθήσει.

ΕΡΜΗΣ: Αχ ναι, τον είχα ξεχάσει εντελώς.

ΑΘΗΝΑ: Ο Καλλιπάτειρος μαζί με όλο το υπόλοιπο πλήθος πανηγυρίζει για τη νίκη της γυναίκας του. Ίσως όμως να το παράκανε (ο Καλλιπάτειρος χοροπηδάει ενώ όλοι οι υπόλοιποι θεατές είναι καθισμένοι) και να σου τον αναγνωρίζουν τα παιδιά του, τα Καλλιπατειράκια.

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑΚΙΑ: Πατέρα, πατέρα! Ο πατέρας μας είναι!!!

ΕΡΜΗΣ: Ωχ, τον έκαψαν τον άνθρωπο.

ΑΘΗΝΑ: Τον έκαψαν δεν λες τίποτα, τον πιάνουν οι φρουρίνες και τον πάνε στην Αρχόντισσα.

ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ: Ποιος είσαι και γιατί μπήκες μέσα στο στάδιο; Δεν ξέρεις ότι απαγορεύεται; Και δεν ξέρεις ότι όποιος άντρας μπει στο στάδιο πρέπει να θανατωθεί;

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΟΣ: Το ξέρω αρχόντισσά μου, αλλά ήθελα να παρακολουθήσω τη γυναίκα μου να αγωνίζεται.

ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ: Και ποια είναι η γυναίκα σου;

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ: ΕΓΩ

ΕΡΜΗΣ: Ωχ, τη βλέπω κι αυτή να ακολουθεί τον άντρα της στον Άδη.

ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ: εσύ είσαι η τελευταία νικήτρια, έτσι;

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ: Μάλιστα αρχόντισσά μου. Δεν το ήξερα ότι ο Καλλιπάτειρος με παρακολουθούσε. Αλλά αν το ήξερα, θα αγωνιζόμουν ακόμα πιο δυνατά.

ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ: Αυτό είναι αδύνατο.

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ: Κι όμως δεν είναι. Φέρτε μου τις πιο γρήγορες αθλήτριες και βάλτε με πιο πίσω από αυτές. Εγώ θα τις προσπεράσω και θα νικήσω.

ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ: Και τι θέλεις ως αντάλλαγμα;

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ: Τη ζωή του άντρα μου. Δεν θέλω να τον στείλετε στον Άδη.

ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ: Αν χάσεις, όμως, θα σε στείλω να του κάνεις παρέα στον Άδη και τα παιδιά σας θα μείνουν ορφανά.

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ: Έχω έναν ακόμη λόγο να νικήσω, λοιπόν.

ΕΡΜΗΣ: Αθηνά, πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν γίνεται να χάσει.

ΑΘΗΝΑ: Χαχα, και αυτό το πρόβλεψαν οι μαθητές του 27ου Δημοτικού Σχολείου.

ΕΡΜΗΣ: Δηλαδή;

ΑΘΗΝΑ: Άκου τι γράφουν «Ο Ερμής πηγαίνει κοντά στην Καλλιπάτειρα και βάζει στα πέδιλα της ένα ζευγάρι φτερά». Έχεις, Ερμή, δεύτερο ζευγάρι φτερά;

ΕΡΜΗΣ: Εννοείται. Μόνο δεύτερο; Και τρίτο, και τέταρτο… μη σου πω και πέμπτο.

ΑΘΗΝΑ: Άσε τα πολλά λόγια και πήγαινε να τα δανείσεις στην Καλλιπάτειρα γιατί ξεκινάει ο αγώνας. ΤΡΕΧΑ ΣΟΥ ΛΕΩ! (Ο Ερμής πηγαίνει και τις τοποθετεί τα φτερά). Ο αγώνας ξεκινά. (Οι αθλήτριες τρέχουν σε αργή κίνηση και μόλις φτάνουν στο νήμα, σταματούν και ακούγεται τραγούδι):

«Καλλιπάτειρα, τρέχα γρήγορα

Για να γλιτώσεις όλη τη φαμίλια

Να τον αέρα σκίσε, τρέχα σαν σφαίρα,

Για το κορίτσι θαύμα, ο κόσμος τραγουδά

Τη μια την προσπερνάει, την άλλη κυνηγά,

Μα και αυτή την φτάνει, κι όλες τις νικά»

Η Καλλιπάτειρα προσπερνάει μία μία τις αθλήτριες και τελικά νικά

ΕΡΜΗΣ: Αχ πόσο χάρηκα που βοήθησα!

ΑΘΗΝΑ: Μπράβο, Ερμή, άκου και τη συνέχεια. Η αρχόντισσα κατενθουσιασμένη πηγαίνει προς το μέρος της Καλλιπάτειρας, του Καλλιπάτειρου και των παιδιών τους που πανηγυρίζουν έξαλλα. Σκύβουν όλοι τους το κεφάλι και αυτή τους στεφανώνει όλους ανεξαιρέτως. Γυρίζει στο βάθρο της και ανακοινώνει στο λαό της:

ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ: Πήρα μια μεγάλη απόφαση. Από σήμερα, τους αγώνες θα μπορούν να παρακολουθούν και οι άντρες.

ΑΘΗΝΑ: Το πλήθος πανηγυρίζει και οι άντρες που παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τους αγώνες, πετάνε τη γυναικεία αμφίεσή τους. Μέσα σε αυτούς… και κάποιος που κανείς δεν περίμενε.

ΕΡΜΗΣ: Ποιος;

ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ: Άρχοντα, τι κάνεις εσύ εδώ;

ΑΡΧΟΝΤΑΣ: Παρακολουθώ τους αγώνες όπως κάνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από τώρα και στο εξής δεν θα χρειάζεται να μεταμφιέζομαι. Πήρες μια μεγάλη απόφαση. ΕΥΓΕ! (Το πλήθος χειροκροτά δυνατά)

ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ: Κηρύσσω τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Εύχομαι στους επόμενους Ολυμπιακούς να μην έχουμε πάλι απρόσμενες εξέλιξεις.

ΑΘΗΝΑ: Ερμή μου, όλοι χάρηκαν και σιγά σιγά αποχώρισαν από το στάδιο. Όπως βλέπεις έμειναν ευχαριστημένοι από την έκβαση της ιστορίας. Μπράβο στα παιδιά που άλλαξαν τόσο ωραία την ιστορία της Καλλιπάτειρας.

ΕΡΜΗΣ: Όντως, μπράβο! Ας αποχωρήσουμε όμως μήπως ακούσουμε κι εμείς χειροκρότημα.

Greek Bulgarian Danish Dutch English Filipino Finnish French German Italian Norwegian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish Swedish
f t g m

Τα τελευταία νέα